Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Petak 27.01.2012.
12:23
Smedia A

Srpski biznismeni na freskama

Likovi poznatih jagodinskih biznismena Miodraga Nikolića i Radoslava Milenkovića našli su se na freskama uz svetitelje Srpske pravoslavne crkve u seoskim crkvama u Rakitovu i Majuru, čiji su oni ktitori.

Miodrag Nikolić kao Sveti Luka i Radoslav Milenković kao Sveti Roman
 


Nikolić je oslikan kako Svetom Luki daruje hram u Rakitovu, a Milenkovića za ruku drži Sveti Roman i vodi ga ka Hristu, pišu Novosti.

Freske biznismena naišle su na oprečne komentare u javnosti. U ovom potezu mnogi vide neukus i estradnu religioznost, dok drugima ne smeta da oni koji su dali pare dobiju i mesto koje im pripada - na crkvenom zidu.

"Smatram da čovek vredi onoliko koliko traga ostavi iza sebe, dobra dela ostaju da se pamte. Crkvu u Rakitovu kompletno sam sagradio i freskopisao do poslednjeg milimetra. Za tako nešto me je motivisalo hodočašće u Jerusalimu, a više puta boravio sam na Svetoj gori i manastiru Hilandar,“ kaže Miodrag Nikolić Feman.

Freska sa njegovim likom u hramu u Rakitovu, nalazi se pored Svetog Luke, na zidu levo od ulaza u crkvu. Majurska crkva Svetog Romana osveštana je 1941. godine, a obnovljena 2003. godine.

Dvojica jagodisnkih biznismena nisu, međutim, prvi graditelji našeg doba koji na vernike gledaju sa crkvenih kubadi. Slikanju ktitora rame uz rame sa svetiteljima Crkva se ne protivi. U SPC kažu da je, iako danas izgleda neobično, freskopisanje ktitora ukorenjeno u crkvenom graditeljstvu. To je bila praksa vekovima unazad, a darodavac ima pravo da bira da li će njegov lik biti oslikan ili ne.

POVEZANE VESTI

Petak 27.01.2012. 12:28
totalno glupo i neukusno...kao prvo uopste nije u redu da se oni ako su stavljeni kao freske nazivaju imenima vec poznatih svetaca...kao drugo zasto su dali pare za crkve? da li zato sto postuju i veruju u Boga li zato sto uz curiculum vitae treba da stoji i to da su ktitori jer se onda na to gleda drugacije...ej nije on makar ko on je ktitor...ov je totalni bezobrazluk...kad bih imala neki veci novac dala bi kao vernik za crkvu a kad bi moju sliku neko tada stavio kao fresku iskreno bi se pobunila...ovo je za mene vise nego jadno i primitivno...
Petak 27.01.2012. 12:27
питајте Феманове раднике за коју кинту раде
Ponedeljak 23.07.2012. 07:34
nema i nemoze biti iskrenog bogatstva (materijalnog), i ko je ovaj ficfiric od biznismena, nekupuje se carstvo nebesko parama
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online