Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
13
Četvrtak 26.01.2012.
20:53
Vestionline A

Građani najviše veruju crkvi i policiji

Građani Srbije smatraju da su najveći problemi koji ugrožavaju njihovu bezbednost droga i korupcija, a policija je državna institucija u koju građani imaju najviše poverenja, rezultat je danas objavljenog istraživanja javnog mnenja o radu policije.

"Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić ima razloga za zadovoljstvo, jer mu je više od polovine građana dalo prelaznu ocenu, a 17 odsto ga je ocenilo negativno", rekao je direktor organizacije CESID Marko Blagojević na konferenciji za novinare u Palati Srbija na kojoj su predstavljeni rezultati istraživanja.

Zadovoljan što ima podršku ispitanika: Ivica Dačić

Istraživanje je za potrebe Misije OEBS-a u Srbiji sproveo CESID od 18. novembra do 26. novembra na uzorku od 1.480 građana Srbije. Građani su, kao najnegativniju aktivnost Dačića, naveli ulazak u koaliciju sa Demokratskom strankom, što je navelo 28 odsto ispitanih, a 17 odsto je navelo korumpiranost i lično promovisanje i promovisanje njegove Socijalističke partije Srbije preko mesta ministra, dok šest odsto smatra da mu je najnegativnija aktivnost poznanstvo sa folk pevačicom Svetlanom Ražnatović.

"Ako mi je ulazak u koaliciju sa DS najveća mana kao ministra unutrašnjih poslova, onda sam zadovoljan, jer to nije nešto što spada u domen rada ministra", rekao je Dačić.

Blagojević je rekao da je, od svih institucija, Srpska pravoslavna crkva bez premca u popularnosti i da 59 odsto ispitanih ima poverenja u crkvu, a da je policija na drugom mestu sa 45 odsto, dok je Vojska Srbije na trećem mestu sa 44 odsto, a na dnu su političke stranke sa devet odsto i Skupština Srbije sa 16 odsto.

"Građani vide korupciju kao najveći problem i pretnju za bezbednost, zatim upotrebu i prodaju droge, pa privredni kriminal i zatim sitni kriminal", rekao je Blagojević.

Ispitanici su ocenili da bi policija htela da učini i više, ali da je sprečavaju okolnosti, kao i da je policija "uspešna uprkos svemu" - manjku resursa i političkoj volji, koju su ocenili kao branu borbi protiv organizovanog kriminala. Poverenje građana u policiju je tokom 2011. godine poraslo za 10 odsto u poređenju sa 2010. godinom, a procenat onih koji u nju nemaju poverenja ostao je isti, oko 25 odsto.

Zabrana Parade ponosa 2011. godine ocenjena je kao najpozitivniji Dačićev akt koji je pozdravilo 22 odsto građana, a 68 odsto ispitanih smatra da je policija dobro radila tokom nemira na Paradi ponosa 2010. godine i da je dobro što je Prajd prošle godine otkazan. Građani su kao faktore koji utiču na sporost sudskih postupaka i
naveli rad sudova, što je navelo 44 odsto ispitanika, i uticaj političara i tajkuna, što je navelo 35 odsto ispitanih.

Na pitanje o borbi države protiv organizovanog kriminala 47 odsto ispitanih odgovorilo je da se bori, ali samo donekle tako što se obračunava sa nekim vođama kriminalnih grupa, ali ne sa svim, dok je 36 odsto odgovorilo da se ne bori i da država nije ozbiljna u borbi sa organizovanim kriminalom, dok je 17 odsto odgovorilo da je ta borba ozbiljna.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 26.01.2012. 21:50
Како могу веровати у оно што знам да не постоји. Верујем у Бога ,али цркви и полицији не верујем.
Četvrtak 26.01.2012. 21:28
Dragi građani države Srbije, GLJIVICA PAČIIIIĆ, vaš novi premijer!!!
Petak 27.01.2012. 01:06
CESID je politički aparat koji služi vladajuću koaliciju. Svi to znaju , svi ćute. Kad bi nezavisna institucija za merenje javnog mnjenja imala prostor u ovoj državi, rezultati istraživanja bi bili po narodnoj linii a ne partiskoj ! Nisam još danas danji sreo čoveka koji ima toliko poverenja u policiji. Naprotiv, policija u srednjim i malim gradovima radi sa specifičnim ortacima : kriminalci. Svi su povezani : kriminal-policija - sudstvo. Što se tiče crkve , zna i ona dobro kakvo je stanje u ovoj zemlji ! Zna da narod trpi , da je gladan, da je nemoćan, da je podeljen , da je cela politička elita korumpirana i da je opljačkala sve što je mogla ! i ? Šta radi crkva? Nastavlja sveti vodicu !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online