Četvrtak 26.01.2012.
20:53
Vestionline

Građani najviše veruju crkvi i policiji

"Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić ima razloga za zadovoljstvo, jer mu je više od polovine građana dalo prelaznu ocenu, a 17 odsto ga je ocenilo negativno", rekao je direktor organizacije CESID Marko Blagojević na konferenciji za novinare u Palati Srbija na kojoj su predstavljeni rezultati istraživanja.

Zadovoljan što ima podršku ispitanika: Ivica Dačić

Istraživanje je za potrebe Misije OEBS-a u Srbiji sproveo CESID od 18. novembra do 26. novembra na uzorku od 1.480 građana Srbije. Građani su, kao najnegativniju aktivnost Dačića, naveli ulazak u koaliciju sa Demokratskom strankom, što je navelo 28 odsto ispitanih, a 17 odsto je navelo korumpiranost i lično promovisanje i promovisanje njegove Socijalističke partije Srbije preko mesta ministra, dok šest odsto smatra da mu je najnegativnija aktivnost poznanstvo sa folk pevačicom Svetlanom Ražnatović.

"Ako mi je ulazak u koaliciju sa DS najveća mana kao ministra unutrašnjih poslova, onda sam zadovoljan, jer to nije nešto što spada u domen rada ministra", rekao je Dačić.

Blagojević je rekao da je, od svih institucija, Srpska pravoslavna crkva bez premca u popularnosti i da 59 odsto ispitanih ima poverenja u crkvu, a da je policija na drugom mestu sa 45 odsto, dok je Vojska Srbije na trećem mestu sa 44 odsto, a na dnu su političke stranke sa devet odsto i Skupština Srbije sa 16 odsto.

"Građani vide korupciju kao najveći problem i pretnju za bezbednost, zatim upotrebu i prodaju droge, pa privredni kriminal i zatim sitni kriminal", rekao je Blagojević.

Ispitanici su ocenili da bi policija htela da učini i više, ali da je sprečavaju okolnosti, kao i da je policija "uspešna uprkos svemu" - manjku resursa i političkoj volji, koju su ocenili kao branu borbi protiv organizovanog kriminala. Poverenje građana u policiju je tokom 2011. godine poraslo za 10 odsto u poređenju sa 2010. godinom, a procenat onih koji u nju nemaju poverenja ostao je isti, oko 25 odsto.

Zabrana Parade ponosa 2011. godine ocenjena je kao najpozitivniji Dačićev akt koji je pozdravilo 22 odsto građana, a 68 odsto ispitanih smatra da je policija dobro radila tokom nemira na Paradi ponosa 2010. godine i da je dobro što je Prajd prošle godine otkazan. Građani su kao faktore koji utiču na sporost sudskih postupaka i
naveli rad sudova, što je navelo 44 odsto ispitanika, i uticaj političara i tajkuna, što je navelo 35 odsto ispitanih.

Na pitanje o borbi države protiv organizovanog kriminala 47 odsto ispitanih odgovorilo je da se bori, ali samo donekle tako što se obračunava sa nekim vođama kriminalnih grupa, ali ne sa svim, dok je 36 odsto odgovorilo da se ne bori i da država nije ozbiljna u borbi sa organizovanim kriminalom, dok je 17 odsto odgovorilo da je ta borba ozbiljna.

2024 © - Vesti online