Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 09.01.2014.
17:08
Beta A

LSV: Predsedniče, institucije nisu mesto za crkvene obrede

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) ocenila je da predsednik Srbije Tomislav Nikolić nije trebalo da organizuje svešteni obred i proslavu Božića u državnoj instituciji, jer je Srbija prema Ustavu sekularna država i njen rad odvojen je od crkve.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić
 

"Sveštenike koje je doveo po prvi put nakon Drugog svetskog rata u zgradu generalnog sekretarijata predsednika Republike trebalo je da primi u svojoj kući, a ne u državnoj instituciji", navodi se u saopštenju LSV koje je potpisala potpredsednica LSV Maja Sedlarević.

Pročitajte sve o proslavi Božića što smo pisali OVDE

Kako se ocenjuje, Nikolić bi trebalo da zna da u Ustavu, u članu 11. piše da je Srbija svetovna, odnosno sekularna država i da su crkve i verske zajednice odvojene od države. Dodaje se da Božićnom proslavom u kabinetu predsednika nije prvi put prekršeno načelo sekularnosti Srbije.

"U Srbiji krsnu slavu imaju gradovi, institucije, pa i Ministarstvo unutrašnjih poslova. MUP Srbije slavi Duhove, u junu, a proslavi koja je održana na stadionu u Novom Sadu pristvovali su Tomislav Nikolić, ali i premijer Srbije Ivica Dačić", kaže se u saopštenju.

Sedlarevićeva je podsetila na susrete predsednika i premijera Srbije sa patrijarhom Srpske pravoslavne crkve, kao i na opelo koje je mitropolit Amfilohije održao za "upokojenje republičke Vlade i Skupštine" u maju 2013. godine.

"Krajnji je trenutak da se svi, a naročito nosioci najvažnijih državnih funkcija, na čelu sa Nikolićem, sete Ustava zemlje koju predstavljaju i da rad crkve i države budu odvojeni", dodaje se u saopštenju LSV.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 09.01.2014. 17:23
Vala taman tako. Ništa mi odvratnije nema no kad vidim slave partija, što je običaj koji je uvelo govedo CIA, Vuk Drašković. A SPC je kriva što dozvoljava takvu prostituciju pravoslavnih obreda po stranačkim prostorijama i državnim instuitucijama, iz kojih đavolja posla nikad ne izlaze.
Četvrtak 09.01.2014. 21:04
LSV- je li to ona partija koja je osvojila manje od 1% glasova na nivou Srbije? Srpski mediji finacirani izvana prestavljaju ovu partiju kao mnogo važnu tako da je njihovo mišljenje od vrhunskog značaja za Srbiju!
Petak 10.01.2014. 09:12
Kao da je Predsedništvo njegova privatna kuća, suviše je Nikolić prost fa bi shvatio da je bera privatni izbor jednog čoveka, pa i tih službenika, i da je nikako ne treba nametati.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online