Četvrtak 09.01.2014.
17:08
Beta

LSV: Predsedniče, institucije nisu mesto za crkvene obrede

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić
 

"Sveštenike koje je doveo po prvi put nakon Drugog svetskog rata u zgradu generalnog sekretarijata predsednika Republike trebalo je da primi u svojoj kući, a ne u državnoj instituciji", navodi se u saopštenju LSV koje je potpisala potpredsednica LSV Maja Sedlarević.

Pročitajte sve o proslavi Božića što smo pisali OVDE

Kako se ocenjuje, Nikolić bi trebalo da zna da u Ustavu, u članu 11. piše da je Srbija svetovna, odnosno sekularna država i da su crkve i verske zajednice odvojene od države. Dodaje se da Božićnom proslavom u kabinetu predsednika nije prvi put prekršeno načelo sekularnosti Srbije.

"U Srbiji krsnu slavu imaju gradovi, institucije, pa i Ministarstvo unutrašnjih poslova. MUP Srbije slavi Duhove, u junu, a proslavi koja je održana na stadionu u Novom Sadu pristvovali su Tomislav Nikolić, ali i premijer Srbije Ivica Dačić", kaže se u saopštenju.

Sedlarevićeva je podsetila na susrete predsednika i premijera Srbije sa patrijarhom Srpske pravoslavne crkve, kao i na opelo koje je mitropolit Amfilohije održao za "upokojenje republičke Vlade i Skupštine" u maju 2013. godine.

"Krajnji je trenutak da se svi, a naročito nosioci najvažnijih državnih funkcija, na čelu sa Nikolićem, sete Ustava zemlje koju predstavljaju i da rad crkve i države budu odvojeni", dodaje se u saopštenju LSV.

2024 © - Vesti online