Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 16.01.2012.
10:35
Blic A

Ko se nudi, a koga nude za budućeg premijera

Najveće stranke u Srbiji DS i SNS još nisu sigurne koga će kandidovati za prvog čoveka buduće vlade. Socijalisti su više puta istakli da je njihov predsednik Ivica Dačić najbolji čovek za to, dok u URS-u tvrde da bi premijersku palicu trebalo dodeliti Mlađanu Dinkiću. Demokrate i naprednjaci, koji imaju najviše izgleda da budu stožeri sledeće vlade, još vagaju ko bi iz njihovih redova mogao da preuzme tu ulogu.

Ivica Dačić i Vuk Jeremić
 

Kako je “Blic” pre nekoliko dana pisao, demokrate bi ovog puta na izbore mogle da izađu sa isturenim kandidatom za premijersku poziciju, a kako sada stoje stvari, najviše izgleda za to imaju Rasim Ljajić, predsednik SDPS, Dragan Đilas, zamenik predsednika DS, i Vuk Jeremić, ministar spoljnih poslova.

SNS teško

Cvijetin Milivojević kaže da ne veruje da će opozicija biti u stanju da formira vlast.
- Već sad znamo da SNS i radikali ne mogu zajedno, a naprednjacima Koštunica nije dovoljan. Ne verujem da će stranke iz opozicije formirati vladu - kaže Milivojević.

- Najbolji predizborni slogan za demokrate mogao bi da bude: DS - premijer Dragan Đilas. On bi mogao da prevagne na sledećim izborima. Ipak, problem je što Đilas tu funkciju očigledno još ne želi. I kandidovanje Rasima Ljajića bi mogao da bude dobar potez jer među biračima ima mnogo više pluseva nego minusa - kaže Miljenko Dereta, izvršni direktor Građanskih inicijativa.


Marko Blagojević iz Cesida kaže za “Blic” da je “svaka priča o budućem premijeru zabavna, ali da do odgovora možemo da dođemo tek posle izbora”.

- Ono što je sasvim sigurno je da vlast ne trpi dva lidera na tako jakim funkcijama premijera i predsednika.

Ukoliko je cilj mir u partiji, DS je potrebna manje jaka ličnost od Đilasa - smatra Blagojević. On navodi da ne može da se zanemari ni mogućnost da premijersku poziciju posle izbora zauzme Dačić, koga su njegove kolege iz partije već kandidovale.

- Ukoliko se desi da SPS bude “jezičak na vagi”, može se dogoditi da upravo Dačić bude prvi čovek Vlade. Međutim, verujem da će se DS truditi, ukoliko se nađe u situciji da formira vlast, da neko od demokrata, ipak, zauzme to mesto - kaže Blagojević.


Cvijetin Milivojević, stručnjak za odnose s javnošću i direktor PR agencije "Pragma“, ocenjuje da je Dačić jedan od najdinamičnijih i najefikasnijih ljudi u aktuelnoj vladi,
ali da je pitanje kako će SPS proći na izborima jer će se “naredni izbori svesti na referendumsko izjašnjavanje o DS i SNS”.

- Nije nemoguće da Dačić bude premijer. Čak i ako Boris Tadić razmišlja u tom smeru, on to ne sme da kaže pre izbora.


Ukoliko se to dogodi, biće izigrani birači i demokrata i socijalista - smatra Milivojević, koji ipak navodi da DS premijera tražiti u svojim redovima.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 16.01.2012. 10:52
Нађите неког неписменог сељака и сигурно ће боље и поштеније заступати интересе Србије.
Ponedeljak 16.01.2012. 10:53
Sve gori od goreg, a njagori Maldjan Dinkic crko dabogda.
Ponedeljak 16.01.2012. 12:11
Imam utisak da se prave racuni bez krcmara. I nije mi jasno kako se neko proglasava najjacom strankom i cak se prave rang liste, po kojim kriterijumima? Onda nam izbori i nisu potrbni. Sto da se prave troskovi oko izbora kad se sve zna. Neka nas voljeni predsenik napravi rang listu i gotova stvar.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online