Ponedeljak 16.01.2012.
10:35
Blic

Ko se nudi, a koga nude za budućeg premijera

Ivica Dačić i Vuk Jeremić
 

Kako je “Blic” pre nekoliko dana pisao, demokrate bi ovog puta na izbore mogle da izađu sa isturenim kandidatom za premijersku poziciju, a kako sada stoje stvari, najviše izgleda za to imaju Rasim Ljajić, predsednik SDPS, Dragan Đilas, zamenik predsednika DS, i Vuk Jeremić, ministar spoljnih poslova.

SNS teško

Cvijetin Milivojević kaže da ne veruje da će opozicija biti u stanju da formira vlast.
- Već sad znamo da SNS i radikali ne mogu zajedno, a naprednjacima Koštunica nije dovoljan. Ne verujem da će stranke iz opozicije formirati vladu - kaže Milivojević.

- Najbolji predizborni slogan za demokrate mogao bi da bude: DS - premijer Dragan Đilas. On bi mogao da prevagne na sledećim izborima. Ipak, problem je što Đilas tu funkciju očigledno još ne želi. I kandidovanje Rasima Ljajića bi mogao da bude dobar potez jer među biračima ima mnogo više pluseva nego minusa - kaže Miljenko Dereta, izvršni direktor Građanskih inicijativa.


Marko Blagojević iz Cesida kaže za “Blic” da je “svaka priča o budućem premijeru zabavna, ali da do odgovora možemo da dođemo tek posle izbora”.

- Ono što je sasvim sigurno je da vlast ne trpi dva lidera na tako jakim funkcijama premijera i predsednika.

Ukoliko je cilj mir u partiji, DS je potrebna manje jaka ličnost od Đilasa - smatra Blagojević. On navodi da ne može da se zanemari ni mogućnost da premijersku poziciju posle izbora zauzme Dačić, koga su njegove kolege iz partije već kandidovale.

- Ukoliko se desi da SPS bude “jezičak na vagi”, može se dogoditi da upravo Dačić bude prvi čovek Vlade. Međutim, verujem da će se DS truditi, ukoliko se nađe u situciji da formira vlast, da neko od demokrata, ipak, zauzme to mesto - kaže Blagojević.


Cvijetin Milivojević, stručnjak za odnose s javnošću i direktor PR agencije "Pragma“, ocenjuje da je Dačić jedan od najdinamičnijih i najefikasnijih ljudi u aktuelnoj vladi,
ali da je pitanje kako će SPS proći na izborima jer će se “naredni izbori svesti na referendumsko izjašnjavanje o DS i SNS”.

- Nije nemoguće da Dačić bude premijer. Čak i ako Boris Tadić razmišlja u tom smeru, on to ne sme da kaže pre izbora.


Ukoliko se to dogodi, biće izigrani birači i demokrata i socijalista - smatra Milivojević, koji ipak navodi da DS premijera tražiti u svojim redovima.

2024 © - Vesti online