Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 11.01.2012.
12:12
D. Dekić - Vesti A

Korupcija ugušila Srbiju

Problemi s kojima se u Srbiji suočavaju Agencija za borbu protiv korupcije, policija i tužilaštvo, dokaz su da je korupcija trenutno jedan od najvećih, ako ne i najveći srpski problem, ocenio je u intervjuu za "Vesti" savetnik Agencije za borbu protiv korupcije Srbije i nekadašnji predsednik evropske Grupe država za borbu protiv korupcije GREKO Drago Kos.

On je rekao da analize i predstavke građana Srbije pokazuju da su pojedini sistemi toliko izloženi korupciji da bez nje skoro da više i ne funkcionišu. To, kako je naveo, pogotovo važi za sistem javnih nabavki i za zdravstvo.

Evropska komisija jedino je Beogradu dala preporuku da preispita proces privatizacije?

- To je logična posledica svega što je Evropska komisija (EK) naučila o korupciji u zemljama kandidatima za ulazak u EU. Pokazalo se da te zemlje lako osnivaju nove i menjaju stare propise i protivkorupcijske institucije, ali da do promena u praktičnoj borbi retko dolazi. Kao ranije u Hrvatskoj tako sada i u Srbiji učinjen je korak dalje. Traži se da se zemlje uhvate u koštac sa svojim najozbiljnijim praktičnim korupcijskim problemima. Pošto očito EK smatra da je takav problem i proces privatizacije u Srbiji, logično je da je dala preporuku za preispitivanje tih procesa. Treba znati da EK od svojih preporuka nikad ne odstupa!

Desna ruka Agencije

 

Šta će biti Vaš zadatak na novom radnom mestu?


- Da pomognem Agenciji i Srbiji pri ispunjavanju
uslova na području borbe protiv korupcije za ulazak u EU. Trudiću se da pomognem u velikom poslu koji se očekuje, a to je finansiranje ovogodišnje izborne kampanje i da budem pomoć u trasiranju i implementaciji dugoročne vizije koja će od srpske agencije da učini najbolji mogući model za ovakva tela u svetu.


Šta je sve potrebno Srbiji da dođe do evropskih standarda u oblasti borbe protiv korupcije?


- Potrebno je zakonodavstvo i institucije, koje su, bar formalno, već na evropskom nivou, ali se sada treba dokazati i u praksi. To znači, da sve protivkorupcijske institucije treba da dokažu da svi pravni propisi na tom području važe jednako za sve, što će biti i krajnji dokaz da u Srbiji na području borbe protiv korupcije stvarno važe standardi EU. A oni će važiti kada se u postupcima budu našla i značajna imena i funkcije, nezavisno od njihove političke pripadnosti.

Nevladin sektor i Savet za borbu protiv korupcije provlače u javnosti utisak da je Srbija partijska država, da li je taj zaključak tačan?

- Očito je u Srbiji još uvek veoma značajno kojoj političkoj stranci ko pripada, ali to nije karakteristično samo za Srbiju. Važi za sve zemlje u okruženju, pa čak i za one koje su već ušle u EU i to je jedna od stvari koje će morati da se reše. Tek onda kad taj podatak kod zapošljavanja, napredovanja na poslu, izdavanja raznih dozvola, pa i procesuiranja, te kažnjavanja pojedinaca više ne bude nikog zanimao, rešićemo se fame o partijskoj državi.

S obzirom na to da ste pratili rad srpske Agencije za borbu protiv korupcije, kakav ste utisak stekli o odnosu vlasti prema ovom telu?

- Ne sećam se države u kojoj bi vlasti na početku imale tako dobar odnos prema protivkorupcijskoj agenciji, bar što se materijalnih uslova za rad i broja dozvoljenih radnih mesta tiče. To nisam video ni u Sloveniji, ni u Hrvatskoj, pa ni u Rumuniji, Bugarskoj... Jasno je da bi moje zadovoljstvo bilo još veće da se vlasti tako odnose i prema suštinskom radu Agencije, poštovanju njenih rezultata rada i vizije za budućnost, ali već i s tim što sam video do sada, zadovoljan sam.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online