Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Utorak 10.01.2012.
18:27 >> 18:46h
Beta A

Tadić: O Kosmetu odlučuju velike sile, mi tražimo saveznika

Srbija u rešavanju problema Kosova i Metohije mora da pronađe saveznike, rekao je predsednik Boris Tadić u intervjuu za "Nedeljnik". "Ovaj problem je internacionalizovan i mi na međunarodnom polju moramo da nađemo rešenje. O Kosovu suštinski odlučuju velike sile, članice Saveta bezbednosti, plus Nemačka, koja još nije članica SB", istakao je Tadić.

Prema njegovim rečima, predlog suštinske autonomije je ostao u vazduhu i više nije delotvoran.

Autonomija KiM u okviru Srbije je propala ideja: Boris Tadić

"Još je manje delotvoran predlog da se konflikt zaledi. Oni koji odlučuju o Kosovu ne žele nikakvo zaleđivanje konflikta, niti to nama odgovara. Mi moramo da idemo s našim rešenjima prema onima koji o tome odlučuju u međunarodnoj areni", naveo je on.

Mi nećemo priznanje, "veliki" neće podelu

On je ponovio da Srbija ne priznaje nezavisnost Kosova ali istovremeno prihvata činjenicu da velike sile ne prihvataju podelu Kosova.

"Srbija bez savezništva na međunarodnom planu ne može da ostvari svoje interese na Kosovu... I sada, u novim otežanim okolnostima kada su interesi Srbije bili suspendovani nakon ratova devedesetih, još jednom sa izbijenim vazduhom u domenu ekonomije - pošto više ne možemo da čekamo - mi ih branimo u međunarodnoj areni u kojoj nema ni fer odnosa ni pravde, već samo večnih interesa", ocenio je Tadić navodeći da je o tome sa svim ključnim strankama u Srbiji imao visok nivo saglasnosti, osim sa radikalima i DSS-om.

Koje je rešenje i šta mora da sadrži?

 

Pošto su neki od ranije predlaganih modela odbijeni ili prevaziđeni, sada treba uzeti u obzir druga rešenja kao što su model Severne Irske, Južnog Tirola, Olandskih Ostrva ili neka rešenja sa prostora bivše Jugoslavije, rekao je Tadić.

 

On ističe da rešenje za Kosmet mora da sadrži četiri bitne tačke - posebno rešenje za sever Kosova, posebno rešenje za srpske manastire i administriranje manastirskim kompleksima, posebne garancije za Srbe u enklavama, regulisanje pitanja imovine srpskih građana i države.

Male su nam šanse za uspeh

Tadić je ocenio da sada treba da se kod ključnih činilaca međunarodne zajednice proveri koliko je održivo rešenje koje Srbija ima na umu.

"Ako me pitate kolike su nam šanse, nisu velike. Ali ako pitate da li treba da odustanemo - ne treba", rekao je Tadić.

Sledeće zaduženje samo uz rast

Govoreći o ekonomiji, Tadić je istakao da Srbija mora da obezbedi ekonomsku stabilnost i reši problem "prekomernog zaduženja".

"Mi se nalazimo na 45 odsto, i to je crvena linija koju ne smemo da pređemo jer svako sledeće zaduživanje jedino može da se dozvoli uz rast družtvenog proizvoda", naveo je on.

Tadić je kazao da nezaposlenost vidi kao najveći problem, zatim nedovoljno kvalitetna socijalna karta, efikasnost u izgradnji infrastrukture, dodajući da postoji i čitav niz zakona i agencija koje su potpuno nepotrebne.

POVEZANE VESTI

Utorak 10.01.2012. 18:44
Trazio saveznika ili ne...hteo ga ili ne...jedini kandidat je Rusija.....svi drugi bi te samarali po ceo dan....razvalili bi ti guzicu i proterali....uostalom,to su vec i uradili...trazi se samo nas blagoslov da je tako trebalo da urade...ne savetujem nikoga da na svoju ruku u nekim kuhinjama priznaje Kosovo....stici ce ga kazna istrebljenog naroda....i kletva vekovna....neka bira...kako mu volja...ja znam da pod necije skute moramo,a ne vidim ciji su ....osim Ruskih-druge ne vidim...hteli mi to ili ne...njima su nas bacili u zagrljaj...drzi Srbine sta imas u ponudi,ako i to omane,ponovo ostasmo na livadi...bez zavetrina i jakih ledja....
Utorak 10.01.2012. 18:49
Ukoliko se neka teritorija, čije je razdvajanje od matične države rezultat direktne vojne intervencije strane sile i koja se održava kao odvojeni entitet zahvaljujući toj stranoj sili, sebe proglasi za „državu“ uz najjaču podršku, zaštitu i priznanje te iste sile, onda nam je jasno da tu nemamo slučaj države u klasičnom smislu te riječi. To je upravo slucaj sa Kosovom i Metohijom!
Utorak 10.01.2012. 21:22
Kako covek bez srama takve stvari moze da istakne, Za vreme vase vladavine od 2000 sve je gore. Sem sto veci gradovi izgledaju malo lepse u centrima. Inace nista niste uradili za dobro srbiji. Sram vas bilo samo znate da ponavljate da je za sve kriv milosevic. Ma on je bio u pravu a vi ste gamad
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online