Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
15
Ponedeljak 09.01.2012.
12:01
Lj. Ivanović - Vesti A

Amerikanci ipak odlaze sa Kosmeta

Nova vojna doktrina SAD pored ušteda od 487 milijardi dolara u narednoj deceniji, podrazumeva i značajno smanjenje armije, posebno u Evropi, a time i na Kosovu i Metohiji, što manje-više i nije neka tajna.

U ovom trenutku na Starom kontinentu u različitim misijama i ulogama stacionirano je oko 80.000 vojnog osoblja SAD, a Obama je izdao direktivu da se ta brojka smanji na do 10.000.


Nije puno vremena prošlo i objavljeno je kako je jedna od prvih baza viđena za napuštanje ona na Kosmetu. U bazi Bondstil kod Uroševca trenutno je 796 američkih vojnika, oficira i civila pri vojnoj službi, dok ih je na vrhuncu mandata Kfora bilo čak 7.000. Vest da SAD ne vide više potrebu da budu vojno prisutne na Kosmetu, te da su u izlaznoj strategiji, uznemirila je albanske lobiste u Vašingtonu.

Završili prljavu misiju: Amerikanci napuštaju bazu Bondstil


 

Predsednik Američko-albanske građanske lige Džo Diogardi i još nekoliko albanskih lobista razgovarali su o tom pitanju sa predsednikom Odbora za oružane snage u Predstavničkom domu Kongresa Bakom Mekeonom, ali su samo dobili uveravanja da je Obama doneo jasnu odluku.


Da bi se koliko-toliko umirili kosovski Albanci, komandant snaga SAD u okviru Kfora, pukovnik Džefri Lajten izjavio je da se američki vojnici "neće u 2012. godini povući sa Kosova", odnosno da će sadašnji sastav snaga SAD "biti na Kosovu do septembra 2012. godine" i da će one biti zamenjene "snagama koje će na Kosovu biti do juna 2013. godine".


Dakle, u rečenici da se "Amerikanci ne povlače", oficir ne samo da je potvrdio zapravo da oni odlaze, već je praktično "odao" i vremenki rok. - To je ono što ja znam sigurno. Sasvim je normalno da Amerikanci jednog dana napuste Kosovo - kazao je Lajten.


Američki sekretar za odbranu Leon Paneta, pojašnjavajući detalje "Obamine doktrine", potvrdio je da SAD ne vide naročite rizike u Evropi, ali i da je nova konfiguracija američke armije takva da ona postaje mobilnija, te da je u stanju da za veoma kratko vreme dejstvuje praktično bilo gde u svetu.

 

Kraj nadgledane nezavisnosti

 

Žan Fransoa Fitu: "Pozitivan razvoj Kosova"

Ambasador Francuske u Prištini Žan Fransoa Fitu izjavio da će 2012. biti "okončana nadgledana nezavisnost Kosova".

 

Fitu je ocenio da su se "tokom 2011. dogodila tri pozitivna događaja, značajna za državu Kosovo". To su, prema njemu, ugovorni odnosi Kosova sa EU, međunarodna podrška da se okonča nadgledana nezavisnost i sporazum o slobodi kretanja sa Srbijom.


- Godina 2012. će Kosovu omogućiti da bude suvereno, bez nadgledane nezavisnosti - rekao je ambasador Fitu i dodao da su Francuska i drugi prijatelji Kosova lobirali da se ritam priznanja Kosova ubrza, što je prema njegovoj oceni uspešno ostvareno. To, prema njemu, još jačim ritmom treba nastaviti ove godine.

 

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 09.01.2012. 12:24
Тринаестее, тринааестее Србин победио...
Ponedeljak 09.01.2012. 12:34
Само да се забрани Тадићу да призна КиМ, време се мења, САД и ЕУ имају друго на шта да мисле, тада ће мо ми да укинемо шиптарске терористичке иституције на Космету. Само да издрижимо још мало, браћо и сисетре, и да учимо све могуће и не, како БоТа и своја банда не би признала КиМ, а после долази наш моменат!
Ponedeljak 09.01.2012. 13:35
sipciiiiiii.......gdje steeeeeee.....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online