Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 03.01.2012.
01:48
Blic A

Zilkić: Zukorlić i ja treba da se povučemo

Reis ul ulema Islamske zajednice (IZ) Srbije sa sedištem u Beogradu Adem Zilkić ocenio je da bi on i glavni muftija IZ Muamer Zukorlić trebalo da se povuku kako bi se otvorila vrata pomirenju.

Od Turske očekujemo da bude nepristrasni medijator: Adem Zilkić
 

"Smatramo da sedište IZ treba da bude u Beogradu, kao što je slučaj sa IZ Crne Gore, Turske i Makedonije - da je sedište njihovih zajednica u prestonici", kazao je Zilkić u intervjuu za beogradski "Blic".


Zilkić je ocenio da bi do ujedinjenja IZ trebalo da dođe po principu "preklapanja češlja u česalj", jer bi na taj način sve institucije bile inkorporirane jedna u drugu a da se pri tome ne ukida bilo koja.


"Krovna institucija bi bio Rijaset. Ovo je model prihvatljiv za Albance, Rome, Aškalije, Gorance, Turke i druge, kao i za Bošnjake koji podržavaju IZ Srbije", kazao je reis ul ulema.
 

Muamer Zukorlić

Zilkić je rekao da nije uključen u proces pomirenja islamskih zajednica u kojem učestvuju osim beogradskih i turske vlasti i IZ BiH.


"IZ Srbije, a ni ja lično, nije uključena u proces pomirenja, tako da ne znam dokle se stiglo. Ono što želim da istaknem je da mi želimo i trebamo pomirenje, baš kao što od Turske očekujemo da bude nepristrasni medijator", kazao je Ziklić.


Prema njegovim rečima, predstavnici IZ uz pomoć Beograda i Ankare treba da odrede organizacioni okvir koji je mera njihovih potreba, jer, kako je ocenio, oni to najbolje osećaju i znaju.


"IZ Srbije je kroz istoriju uvek bila autonomna, prema tome Mustafa Cerić je poglavar IZ BiH a ne IZ Srbije. Ukoliko se inicjativom za pomirenje želi IZ Bošnjaka sasvim je u redu da Cerić postavlja muftije i verifikuje mandate. No kako je IZ Srbije nadnacionalna takva mogućnost se isključuje", kazao je Zilkić.


Zilkić je naveo da zbog podela ne može biti zadovoljan pozicijom IZ u Srbiji, ali da je Zejednica otvaranjem Fakulteta islamskih nauka u Beogardu sa Konsultativnim centrom u Novom Pazaru zaokružila institucionalnu postavku na obrazovnom polju, što, kako je dodao svakako čini zadovoljstvo vernicima kao i činjenica da uspešno rade medrese i obdaništa.


On je ocenio da je IZ vid saradnje sa državom podigla na visok nivo, dodavši da Zajednica nije zadovoljna pritanjem vraćanja vakufske imovnie.


Zilkić je kao veliki problem muslimana u Srbiji pored ekonomske krize i činjenice da oni žive u najnerazvijenijim delovima zemlje, naveo nedostatak verske infrastrukture, kao i kvalifikovanih kadrova. Prema njegovim rečima, za muslimane iz Sandžaka najveći problem su podele u svim segmentima života.

POVEZANE VESTI

Utorak 03.01.2012. 10:16
ovi u belim kapama neka idu na "dnevni avaz" ovo je Vesti portal,cisto i jasno pise SRBski....bez bosnjscke "ljubavi" odlicno se snalazimo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online