Utorak 03.01.2012.
01:48
Blic

Zilkić: Zukorlić i ja treba da se povučemo

Od Turske očekujemo da bude nepristrasni medijator: Adem Zilkić
 

"Smatramo da sedište IZ treba da bude u Beogradu, kao što je slučaj sa IZ Crne Gore, Turske i Makedonije - da je sedište njihovih zajednica u prestonici", kazao je Zilkić u intervjuu za beogradski "Blic".


Zilkić je ocenio da bi do ujedinjenja IZ trebalo da dođe po principu "preklapanja češlja u česalj", jer bi na taj način sve institucije bile inkorporirane jedna u drugu a da se pri tome ne ukida bilo koja.


"Krovna institucija bi bio Rijaset. Ovo je model prihvatljiv za Albance, Rome, Aškalije, Gorance, Turke i druge, kao i za Bošnjake koji podržavaju IZ Srbije", kazao je reis ul ulema.
 

Muamer Zukorlić

Zilkić je rekao da nije uključen u proces pomirenja islamskih zajednica u kojem učestvuju osim beogradskih i turske vlasti i IZ BiH.


"IZ Srbije, a ni ja lično, nije uključena u proces pomirenja, tako da ne znam dokle se stiglo. Ono što želim da istaknem je da mi želimo i trebamo pomirenje, baš kao što od Turske očekujemo da bude nepristrasni medijator", kazao je Ziklić.


Prema njegovim rečima, predstavnici IZ uz pomoć Beograda i Ankare treba da odrede organizacioni okvir koji je mera njihovih potreba, jer, kako je ocenio, oni to najbolje osećaju i znaju.


"IZ Srbije je kroz istoriju uvek bila autonomna, prema tome Mustafa Cerić je poglavar IZ BiH a ne IZ Srbije. Ukoliko se inicjativom za pomirenje želi IZ Bošnjaka sasvim je u redu da Cerić postavlja muftije i verifikuje mandate. No kako je IZ Srbije nadnacionalna takva mogućnost se isključuje", kazao je Zilkić.


Zilkić je naveo da zbog podela ne može biti zadovoljan pozicijom IZ u Srbiji, ali da je Zejednica otvaranjem Fakulteta islamskih nauka u Beogardu sa Konsultativnim centrom u Novom Pazaru zaokružila institucionalnu postavku na obrazovnom polju, što, kako je dodao svakako čini zadovoljstvo vernicima kao i činjenica da uspešno rade medrese i obdaništa.


On je ocenio da je IZ vid saradnje sa državom podigla na visok nivo, dodavši da Zajednica nije zadovoljna pritanjem vraćanja vakufske imovnie.


Zilkić je kao veliki problem muslimana u Srbiji pored ekonomske krize i činjenice da oni žive u najnerazvijenijim delovima zemlje, naveo nedostatak verske infrastrukture, kao i kvalifikovanih kadrova. Prema njegovim rečima, za muslimane iz Sandžaka najveći problem su podele u svim segmentima života.

2024 © - Vesti online