Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Ponedeljak 02.01.2012.
13:01
Beta A

Nikolić: I Kosovo i EU, ali prvo Kosovo

Predsednik Srpske napredne stranke (SNS) Tomislav Nikolić izjavio je da nije odustao od politike "i Kosovo, i Evropska unija", i ukazao da Srbija ne može da odustane od Kosova jer je tako uređeno Ustavom.

Ratove treba brzo voditi i prekidati, a pregovarati dok god je moguće: Tomislav Nikolić
 

"Dakle, potpuno je jasno: Kosovo je pre EU, i tako mora da ostane u Srbiji. Ako građani na referendumu odluče da je EU pre Kosova, ja ću to da poštujem. Pošto smo jedva doneli Ustav Srbije, ne sme niko ni da ga gazi. Mogu samo građani Srbije koji su sebi darivali Ustav. Samo oni mogu da ga sada ponovo pogaze i donesu nov", kazao je Nikolić u intervjuu agenciji Beta.


Nikolić je ukazao da "onaj ko vodi državu mora da ima pred sobom Ustav i neprekidno da ga čita". Predsednik SNS je poručio da sa EU treba pregovarati dokle god je to moguće, do poslednjeg dana.


"Ratove treba brzo voditi i prekidati, a pregovarati dok god je moguće. Kada bismo razgovore danas prekinuli, EU se ne bi osetila uvređenom ili ožalošćenom. EU bi time skinula sebi muku sa vrata", ocenio je on.


Nikolić je rekao da treba razgovarati sa EU, ali i istovremeno raditi na "otvaranju novih puteva" i stvaranju bliske saradnje sa zemljama koje imaju sirovine i energente, koje imaju tržište za robu iz Srbije.


"Ako ne možete da ispunite uslove da budete sa jednima, možda možete sa drugima. Ja bih voleo da budemo i sa jednima i sa drugima, ali da ne odlučujemo mi koga ćemo da odbacimo. I ne bih voleo da sudbina Kosova i Metohije odlučuje da li ćemo da budemo u EU, pošto bi nam EU dala znak da nas neće, ukoliko donese negativnu odluku o kandidaturi Srbije", ocenio je lider SNS.


Nikolić je istakao da će podržati sve što je do sada rađeno za Kosovo u interesu Srbije, i da će tako nastaviti da radi, ali je negodovao što javnost ne zna šta je sve dogovoreno sa Prištinom.


"Upravo ta netransparentnost i skrivenost pregovora je dovela do toga da više niko nema poverenja da ova vlast brani Kosovo. Ako vam se jedan za drugim otkrivaju potezi za koje ste ubeđeni da donose nezavisnost Kosova i Metohije, onda je pod velikim znakom pitanja šta je vlast u stvari htela da uradi, i šta je spremna da uradi do marta i do obećane kandidature, a da to bude jako loše u našim odnosima prema Kosovu", kazao je on.


Nikolić je naveo da je Ustav Srbije jasan i da je Kosovo autonomna pokrajina u sastavu Srbije. "Znači, sve ovo što danas rade je mimo Ustava", ocenio je.


Sve što se dešava na terenu je, prema rečima Nikolića, "ludost Prištine i Beograda zbog koje narod ispašta", a Srbi na Kosovu su danas "u najtežoj mogućoj situaciji" i sa njima treba razgovarati otvoreno.


Nikolić je istakao da je spreman da razgovara sa svima u svetu o tome šta je maksimum koji se može dobiti na bazi Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, koja je jedina realnost.


"Sve ostalo je silovanje i uzurpacija, posledica pogroma od pre nekoliko godna kada su Albanci pokazali da će sve da urade za nezavisnost, a mi ništa nismo preduzeli. Znači, na bazi Rezolucije 1244 veoma široko možemo da pregovaramo o tome šta može da se dogodi u odnosima između Srbije i takozvanog nezavisnog Kosova", kazao je Nikolić.


On je ocenio da Srbi na Kosovu moraju imati podršku iz Srbije da se ne bi raselili, a "ako se rasele desetine hiljade Srba, doći će stotine hiljada Albanaca".


Nikolić je rekao da Srbija treba da radi na tome da na severu Kosova bude investicija da bi Srbi tamo imali od čega da žive.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 02.01.2012. 13:09
Nikoliću, istupi iz politike. Narod te neće!
Ponedeljak 02.01.2012. 13:42
Od Kosova ste napravili politicko pitanje pa bi da referendumom resavate sudbine naroda. Srbin na srbina. Kosovo je Biblija srpskog naroda, to je Sveto pismo Srbije i o tome se ne pregovara to se postuje. Ako si srbin i srpskog roda a imas narod u zase izadji na ulicu i kazi : "STOP" okupatorima i domacim izdajicama. Sve ostalo su palavre.
Ponedeljak 02.01.2012. 13:56
Eu je kula od karata koja samo sto se nije srusila,a oni Srbiju nece da prihvate,vec samo da je ucenjuju i koriste maksimalno. Cak i kad bismo usli u tu evropsku uniju,tamo se ne bi usrecili. *ebite se vi i vasa evropska unija, s' postovanjem Mala Sestra
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online