Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
24
Četvrtak 15.12.2011.
13:41
Beta A

Tadić: Obuzdajmo svoje ekstremiste na Kosmetu

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da Srbija za dobijanje kandidature za članstvo u EU pre marta mora da ubedi sunarodnike na Kosovu da ne otvaraju vatru na pripadnike Kfora i da stave pod kontrolu ekstremiste.

Šta nam blokira put u EU - čuvanje Kosmeta ili pucnji na Kfor?: Boris Tadić

Tadić je novinarima na gradilištu mosta na obilaznici kod Beograda rekao da "ništa ne znači ako neko uradi nešto na mostu, a drugi ruši temelje i stavlja eksploziv".

Čime da branim naše na Kosmetu?

 

"Ono što je moje veliko osujećenje jeste to što kao predsednik Srbije nemam operativan sistem, niti vojsku, ni policiju na Kosovu i Metohiji, niti državne institucije kojima mogu da branim naše stanovništvo", kazao je Tadić i dodao da nema ni sredstva da utiče na neke ekstremiste među Srbima.

"Ekstremisti napadima na vojnike Kfora mogu da ponište sve što je Srbija uradila prethodnih godina", rekao je predsednik Srbije.

On je apelovao na Srbe na Kosovu da pre svega čuvaju svoje živote, ali i da stave pod kontrolu one među sobom koji su ekstremisti i "koji bi još malo da ratuju".

Tražili da "implicitno" priznamo Kosovo

Tadić je izjavio da Srbija nikada nije dobila zahtev da eksplicitno prizna nezavisnost Kosova, ali od nekih zemalja Evropske unije (EU) dolaze zahtevi da se Srbija odrekne rezolucije 1244 Ujedinjenih nacija, što predstavlja implicitno priznanje nezavisnosti.


Mi ne možemo na implicitan način da priznamo nezavisnost Kosova. Moramo da tragamo za rešenjem kojim ne prelazimo tu crvenu liniju, rekao je Tadić.

Tadić je kazao da Srbija nije dobila status kandidata za EU 9. decembra isključivo zbog toga što nije želela da se odrekne Rezolucije 1244, kao i da je Srbiji sužen manevarski prostor u evropskim integracijama zbog pitanja Kosova.

Mi hodamo po žici od 2000. godine, rekao je Tadić i naglasio da je deceniju pre toga "neko među nama" stalno sužavao taj manevarski prostor.

On je naveo da će Beograd nastaviti razgovore sa evropskim partnerima, ali da je Rezolucija 1244 "politički stub" koji može da bude rešenje za budućnost i zaštitu kulturno-istorijskih spomenika na Kosovu.

Tadić je ponovio da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova.

Nemačka i Austrija nas blokirali zbog ranjavanja Kforovaca

Tadić je najavio da putuje u Austriju, gde će stav Srbije preneti predsedniku te zemlje Hajncu Fišeru, koja se zalagala da se Srbiji dodeli uslovna kandidatura.


Tadić je rekao da je dobio puno informacija o diskusiji vođenoj na Evropskom savetu i da je glavni autrijski i nemački argumet da se Srbiji ne dodeli status kandidata bio da dve nedelje posle ranjavanja njihovih vojnika na Kosovu ne mogu da obrazlože zašto bi Srbiji dali zeleno svetlo.


Upitan kako će obezbediti podršku te dve države do marta, Tadić je rekao da prvo mora ubediti sunarodnike na Kosovu da ne otvaraju vatru na vojnike Kfora.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 15.12.2011. 13:45
ČIME DA BRANIŠ???? CRK'O MAJCI!!!
Četvrtak 15.12.2011. 13:49
pre 12 godina napadao si srpskog heroja SLOBODANA MILOSEVICA sto je branio nase KOSOVO a sta sada
Četvrtak 15.12.2011. 13:59
Ekstremisti su u Siriji, obuceni i naoruzani, ubaceni medju civilno stanovnistvo da kokaju sirijske vojnike, ali njih tvoji poslodavci nazivaju "pobunjenim narodom", a ti svoj narod, duso prodana, nazivas "ekstremistima". I to radi licnog bogacenja. Svejedno i da se dodeli kandidatura, bice uslovljavanja bez kraja, a i onako uskoro ce se ta bagra raspasti ekonomski.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online