Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Subota 10.12.2011.
16:11
Vestionline A

Zidojče cajtung: Srbija sama sebe blokira

Srbija sama sebe blokira, piše nemački list "Zidojče cajtung", povodom odlaganja kandidature Srbije za pristup Evropskoj uniji, ocenjujući da je "kockanje oko kontrole severa Kosova sa većinskim srpskim stanovništvom, otišlo predaleko".

Srbija, za sada, bez statusa kandidata za EU
 

"Ovaj razvoj je bio očekivan i predsednik Boris Tadić ne bi trebalo da bude iznenađen: Evropska unija za sada nije spremna da ovoj balkanskoj zemlji da status kandidata", piše "Zidojče cajtung".
 

Više država članica, kako navodi, misli da Srbija za to nije zrela. Komenatator lista smatra da je povod za ovakvu odluku u više navrata dalo vođstvo u Beogradu i da je "kockanje oko kontrole severa Kosova sa većinskim srpskim stanovništvom, otišlo je predaleko".
 

Tadić je, piše list, stvorio "atmosferu u kojoj su političari visokog ranga iz njegove vlade ponovo brbljali o oružanom sukobu za Kosovo polje…".

U tekstu se podseća da su krajem novembra srpski ekstremisti iz vatrenog oružja pucali na nemačke i austrijske vojnike u sastavu Kfora.
 

"Beograd ih je dugo podržavao, a sada gotovo da nije u stanju da ih kontroliše", smatra list, navodeći da je bilo "dovoljno upozorenja" da je ovakva strategija opasna i da je Angela Merkel je "bila jasna".
 

Prema navodima lista, Srbija je tek u poslednjem momentu, na razgovorima sa vladom Kosova u Briselu, pokazala spremnost na kompromis i zato joj Evropska unija, u petak, "nije sasvim zatvorila vrata".

List predviđa da bi, pod uslovom da Srbija, do marta, sprovede u delo sporazum o zajedničkoj kontroli granica sa Kosovom i "konačno ukine izolaciju susedne zemlje", predsednik Tadić "tačno pred parlamentarne izbore mogao da bude nagrađen statusom kandidata".

Postoji, prema mišljenju komentatora lista, "velika opasnost da i prozapadnjački Tadić podlegne iskušenju da pred izbore sve uloži na patriotsku kartu".

"Na putu ka Briselu, Srbija sama sebi stoji na putu“, zaključio je "Zidojče cajtung".

POVEZANE VESTI

Subota 10.12.2011. 16:21
Ne samo da ti otimaju nesto sto je tvoje, ne samo da ti ne daju mogucnost da se branis, ne samo i da se ne branis, nego moras da podrzavas i afirmises isto to otimanje. Moras jasno, zajedno sa Nemackom i ostalim fasistima da podrziz to otimanje. Ako nas ovoliko ucenjuju da sednemo na klupu i cekamo, sta ce tek traziti da zaigramo. Boze sacuvaj. Nikad u EU
Subota 10.12.2011. 16:42
znaci u martu ce flekavom dati "status kandidata",,,,i da naivni SRBi opet glasaju za flekavog...udruzena mafija briselsko-beogradska.
Subota 10.12.2011. 16:30
Uzas ko nas vodi, za Tadica je patriotizam i njegova doza iskazana trulim floskulama samo medijski marketing.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online