Subota 10.12.2011.
16:11
Vestionline

Zidojče cajtung: Srbija sama sebe blokira

Srbija, za sada, bez statusa kandidata za EU
 

"Ovaj razvoj je bio očekivan i predsednik Boris Tadić ne bi trebalo da bude iznenađen: Evropska unija za sada nije spremna da ovoj balkanskoj zemlji da status kandidata", piše "Zidojče cajtung".
 

Više država članica, kako navodi, misli da Srbija za to nije zrela. Komenatator lista smatra da je povod za ovakvu odluku u više navrata dalo vođstvo u Beogradu i da je "kockanje oko kontrole severa Kosova sa većinskim srpskim stanovništvom, otišlo je predaleko".
 

Tadić je, piše list, stvorio "atmosferu u kojoj su političari visokog ranga iz njegove vlade ponovo brbljali o oružanom sukobu za Kosovo polje…".

U tekstu se podseća da su krajem novembra srpski ekstremisti iz vatrenog oružja pucali na nemačke i austrijske vojnike u sastavu Kfora.
 

"Beograd ih je dugo podržavao, a sada gotovo da nije u stanju da ih kontroliše", smatra list, navodeći da je bilo "dovoljno upozorenja" da je ovakva strategija opasna i da je Angela Merkel je "bila jasna".
 

Prema navodima lista, Srbija je tek u poslednjem momentu, na razgovorima sa vladom Kosova u Briselu, pokazala spremnost na kompromis i zato joj Evropska unija, u petak, "nije sasvim zatvorila vrata".

List predviđa da bi, pod uslovom da Srbija, do marta, sprovede u delo sporazum o zajedničkoj kontroli granica sa Kosovom i "konačno ukine izolaciju susedne zemlje", predsednik Tadić "tačno pred parlamentarne izbore mogao da bude nagrađen statusom kandidata".

Postoji, prema mišljenju komentatora lista, "velika opasnost da i prozapadnjački Tadić podlegne iskušenju da pred izbore sve uloži na patriotsku kartu".

"Na putu ka Briselu, Srbija sama sebi stoji na putu“, zaključio je "Zidojče cajtung".

2024 © - Vesti online