Ponedeljak 1. 7. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
27
Petak 09.12.2011.
17:21 >> 18:10h
Beta A

Đelić podneo ostavku!

Potpredsednik Vlade Srbije zadužen za evropske integracije Božidar Đelić objavio je večeras u Briselu da je podneo ostavku.

Potpredsednik Vlade Srbije, Božidar Đelić, podneo ostavku
 

Đelić je novinarima u Briselu rekao da ostavku podnosi zbog toga što današnja odluka Saveta EU da Srbija na proleće dobije status kandidata "nije ono što je Srbija očekivala".

- S obzirom da Srbija nije dobila status kandidata za članstvo u EU, ranije danas poslao sam pismo ostavke predsedniku Vlade Srbije Mirku Cvetkoviću i o tome obavestio predsednika Srbije Borisa Tadića - rekao je Đelić novinarima u Briselu.

Đelić je krajem avgusta, neposredno nakon posete Beogradu nemačke kancelarke Angele Merkel, izjavio da je siguran da će Srbija u decembru dobiti status kandidata i da će u suprotnom podneti ostavku.

"Kao odgovoran čovek stojim iza svake svoje reči. Stav o ostavci sam izrazio i pre nego što je lociran (haški optuženik Ratko) Mladić. Siguran sam da će EK pozitivno oceniti stepen reformi koje su do sad sprovedene u Srbiji. Verujem da ćemo u decembru dobiti status kandidata", rekao je Đelić za list "Danas" 25. avgusta.

Đelić je večeras u Briselu još rekao da Srbija treba da nastavi evrointegracije.

Biografija Božidara Đelića

*Rođen je 1. aprila 1965. godine u Beogradu, gde je živeo do svoje desete godine. Zatim je otišao u Pariz, gde se školovao i diplomirao 1987. godine na Institutu političkih nauka i na vodećoj francuskoj školi biznisa.

*Magistrirao je ekonomiju na Visokoj školi društvenih nauka u Parizu na temu "Efekti nestabilnosti novčanog kursa na rast privrede". U Americi je nastavio usavršavanje i magistrirao na dva fakulteta: na katedri za poslovnu upravu Harvard biznis škole, kao i na katedri za državnu upravu Fakulteta DŽ.F. Kenedi.

*Od 1987. do 1990. godine u Americi je bio savetnik predsednika jedne od vodećih svetskih komapnija "Tompson SA", a zatim je radio na integraciji televizijskih i video kompanija GE i RCA.

*Od 1989. do 1990. godine bio je savetnik premijera tadašnje SFR Jugoslavije Ante Markovića na programu stabilizacije koji je zaustavio hiperinflaciju.

*U novembru 2000. godine postao je šef ekspertske ekipe potpredsednika Vlade SRJ Miroljuba Labusa, zadužen za pregovore sa međunarodnim finansijskim institucijama i pripremu programa ekonomske reforme.

*Za ministra finansija u vladi Srbije premijera Zorana Đinđića izabran je u januaru 2001. godine i na toj funkciji ostao do gubitka vlasti DOS-a na republičkim parlamentarnim izborima decembra 2003.godine.

*Za potpredsednika Vlade Srbije za evropske integracije izabran je 15. maja 2007. godine i istog dana podneo ostavku na mesto direktora banke Kredi agrikol.

*Od oktobra 2007. rukovodi novoosnovanim Koordinacionim telom za proces
pristupanja Evropskoj uniji (Koordinaciono telo za evrointegracije).

*U februaru 2008. imenovan je za predsednika novoformiranog Nacionalnog
saveta za konkurentnost.

*U Demokratskoj stranci je od 1. decembra 2004. godine, u kojoj je član Glavnog odbora i Političkog saveta i koordinira resorne odbore iz domena ekonomije i finansija.

*Napisao je knjigu "Kada će nam biti bolje".

*Govori engleski i francuski, a služi se ruskim, nemačkim i poljskim.
*Bio je u braku (1983-2001) sa Francuskinjom Mari Lor sa kojom ima dve kćerke, Milenu i Almu.

POVEZANE VESTI

Petak 09.12.2011. 17:24
a ne ne.... ne može to tako lako.... ostavka prihvaćena - sledi zatvor...
Petak 09.12.2011. 17:37
TREBAO JE PRVI TADIC TO DA URADI ! Sve vas treba osuditi,pare da vratite sirotinji a onda pravo na KAMENOLOM od jutra do sutra. MORA neko i kamen da vadi! BOZE PRAVDE!
Petak 09.12.2011. 17:43
Neces na popravni Bozo?! Tone brod, a ti bezis. E pa necemo tako, odgovaraces zajedno sa ostalim banditima.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online