Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Utorak 06.12.2011.
09:49
B92 A

CDU: Srbija da promeni kosovsku politiku

Fukcioneri nemačke vladajuće partije, Hrišćansko-demokratske unije (CDU), ocenili su da za kandidaturu Srbije u EU "nije dovoljan" samo dijalog sa Prištinom već da Srbija "mora da promeni politiku prema Kosovu".

Angela Merkel

Peter Bejer i Andreas Šokenhof su u autorskom tekstu u "Frankfurter algejmajne cajtungu" obrazlagali stav kancelarke Angele Merkel da Srbija nije ispunila uslove za sticanje statusa kandidata za članstvo u EU.

Oni su konstatovali da je "hrabra politika" predsednika Tadića zaslužna za hapšenje i izručenje haških optuženika Ratka Mladića i Gorana Hadžića, kao i za poboljšanje dobrosusedskih odnosa Srbije. Ipak, kako ocenjuju, "od leta ima lomova u Tadićevoj hrabroj politici".

Jeremić sporan za CDU

"Jedan od tih lomova je i izjava ministra spoljnih poslova (Vuka) Jeremića, koji je reagujući na izveštaj i preporuke Evropske komisije rekao da Srbija ne misli da promeni politiku prema Kosovu", navode funkcioneri CDU ističući da nastavak dijaloga Beograda i Prištine "nije dovoljan" i da "Srbija mora da promeni svoju politiku prema Kosovu".

"Srbija mora da obezbedi i učini sledeće: Kfor i Euleks moraju da mogu da se slobodno kreću i po severnom delu Kosova i onda kada su pratnji kosovsko-albanskih graničara. Paralelne strukture (sud u Mitrovici i komunalne vlasti koje su nastale na ilegalnim izborima 2009.) moraju biti uklonjene. Osim toga, Beograd mora da normalizuje svoj odnos sa Kosovom i dokaže to u konkretnim koracima", poručuju Bejer i Šokenhof, zaključujući da Nemačka "to ne može da prihvati, a pogotovu ne kada se radi o pregovorima za ulazak u EU".

Tadić razmišlja o de facto priznanju Kosova?

Oni u tekstu tvrde da je predsednik Boris Tadić, rekao sredinom ove godine u Fondaciji Fridrih Ebert u Berlinu da bi "Srbija s Kosovom mogla da uspostavi odnose po uzoru na odnos koji su imale dve Nemačke" i da je rekao da "misli da se sa Kosovom napravi sporazum sličan nemačko-nemačkom sporazumu iz 1972. godine. To bi značilo de fakto priznanje Kosova", napisali su Bejer i Šokenhof u autorskom tekstu za list "Frankfurter algejmajne cajtung".

Oni su ocenili da "nije dovoljno da se tako nešto kaže samo u Berlinu", već da "to mora da postane zvanična politika Beograda".

Boris Tadić

S druge strane, kako je "Danasu" rečeno u kabinetu predsednika Srbije, Tadić je u tom govoru "spomenuo da u vezi s Kosovom postoji, između ostalih, i takozvani model dve Nemačke, ali nikako poput rešenja za koje se zalaže".

Srpski predsednik je tada poručio da Srbija očekuje status kandidata za članstvo u EU i, ubrzo nakon toga, početak pregovora o pridruživanju, ali da neće menjati stav o nepriznavanju samoproglašene nezavisnosti Kosova.

POVEZANE VESTI

Utorak 06.12.2011. 09:54
Tadić razmišlja o de facto priznanju Kosova? Razmisljaj o de facto ostavci i pripremi odbrane za zlocine prema zemlji i narodu.
Utorak 06.12.2011. 10:15
Све док Србија попуста и "скида гаће" биће овако уцена за уценом. Да ли је ико игде видео да се једној сувереној држави неко овако обраћа и наређује шта мора да ради, пазите МОРА?! Значи да је Србија протекторат или навистичка колонија. Предсеник је као увек до сада био галантан у обећањима и обећао независност Косова иако то Србија не жели, уоасталом Србија није његова земља он је странац а није ни Србин.
Utorak 06.12.2011. 10:53
Аууууу па како то??!!! Ајде БоТа реци опет народу да колонијалисти не траже признавање Косова! Ти си проклетан човек, продао си се, али само да те потсетим да сви, прво или после, требамо да умремо а у гроб паре нико не носи!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online