Utorak 06.12.2011.
09:49
B92

CDU: Srbija da promeni kosovsku politiku

Angela Merkel

Peter Bejer i Andreas Šokenhof su u autorskom tekstu u "Frankfurter algejmajne cajtungu" obrazlagali stav kancelarke Angele Merkel da Srbija nije ispunila uslove za sticanje statusa kandidata za članstvo u EU.

Oni su konstatovali da je "hrabra politika" predsednika Tadića zaslužna za hapšenje i izručenje haških optuženika Ratka Mladića i Gorana Hadžića, kao i za poboljšanje dobrosusedskih odnosa Srbije. Ipak, kako ocenjuju, "od leta ima lomova u Tadićevoj hrabroj politici".

Jeremić sporan za CDU

"Jedan od tih lomova je i izjava ministra spoljnih poslova (Vuka) Jeremića, koji je reagujući na izveštaj i preporuke Evropske komisije rekao da Srbija ne misli da promeni politiku prema Kosovu", navode funkcioneri CDU ističući da nastavak dijaloga Beograda i Prištine "nije dovoljan" i da "Srbija mora da promeni svoju politiku prema Kosovu".

"Srbija mora da obezbedi i učini sledeće: Kfor i Euleks moraju da mogu da se slobodno kreću i po severnom delu Kosova i onda kada su pratnji kosovsko-albanskih graničara. Paralelne strukture (sud u Mitrovici i komunalne vlasti koje su nastale na ilegalnim izborima 2009.) moraju biti uklonjene. Osim toga, Beograd mora da normalizuje svoj odnos sa Kosovom i dokaže to u konkretnim koracima", poručuju Bejer i Šokenhof, zaključujući da Nemačka "to ne može da prihvati, a pogotovu ne kada se radi o pregovorima za ulazak u EU".

Tadić razmišlja o de facto priznanju Kosova?

Oni u tekstu tvrde da je predsednik Boris Tadić, rekao sredinom ove godine u Fondaciji Fridrih Ebert u Berlinu da bi "Srbija s Kosovom mogla da uspostavi odnose po uzoru na odnos koji su imale dve Nemačke" i da je rekao da "misli da se sa Kosovom napravi sporazum sličan nemačko-nemačkom sporazumu iz 1972. godine. To bi značilo de fakto priznanje Kosova", napisali su Bejer i Šokenhof u autorskom tekstu za list "Frankfurter algejmajne cajtung".

Oni su ocenili da "nije dovoljno da se tako nešto kaže samo u Berlinu", već da "to mora da postane zvanična politika Beograda".

Boris Tadić

S druge strane, kako je "Danasu" rečeno u kabinetu predsednika Srbije, Tadić je u tom govoru "spomenuo da u vezi s Kosovom postoji, između ostalih, i takozvani model dve Nemačke, ali nikako poput rešenja za koje se zalaže".

Srpski predsednik je tada poručio da Srbija očekuje status kandidata za članstvo u EU i, ubrzo nakon toga, početak pregovora o pridruživanju, ali da neće menjati stav o nepriznavanju samoproglašene nezavisnosti Kosova.

2024 © - Vesti online