Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Ponedeljak 05.12.2011.
14:19
Blic A

Nemačka odlučuje o kandidaturi Srbije kad "prouči sporazum"

Nemačka će stav o statusu kandidata za Srbiju doneti kad prouči sporazum Beograda i Prištine o administrativnim prelazima, izjavio je danas državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Verner Hojer pred sastanak šefova diplomatija EU.

Savet ministara spoljnih poslova 27 zemalja članica Evropske unije danas razgovara o statusu kandidata Srbije

Hojer je rekao da Nemačka još nije donela odluku o kandidaturi Srbije. Ministri spoljnih poslova EU danas bi mogli da zauzmu stav o davanju statusa kandidata Srbiji, a zvanična odluka očekuje se 9. decembra.

"Nemačka će svoj stav zauzeti nakon što proučimo tekst sporazuma", izjavio je Hojer, misleći na sporazum o prelazima na na administrativnoj liniji koji su prošlog vikenda postigle delegacije Beograda i Prištine.

Hojer nije pominjao uklanjanje barikada na severu Kosova, što je ranije bilo naznačeno kao glavni uslov da bi Nemačka glasala u prilog srpske kandidature. On, međutim, nije pominjao uklanjanje barikada na severu Kosova što je ranije bilo naznačeno kao glavni uslov da bi Nemačka glasala u prilog srpske kandidature.

On je istakao da su nedavni događaji na Kosovu, u kojima je povređeno više austrijskih i nemačkih vojnika, neprihvatljiji.

Snažna podrška Španije i Finske

Državni sekretar španskog ministarstva inostranih poslova Lopez Garido rekao je novinarima na ulazu u sedište Evropskog saveta da će Španija “snažno podržati” Srbiju. Sličnu izjavu dao je i finski šef diplomatije Aleksandar Stub, uz ogradu da Evropi ne treba problem kao što je Kosovo.


"Taj događaj je izuzetno ozbiljan i vlada Srbije mora znati da bi to, ako ne spreči takve stvari, mogao biti ozbiljan kamen spoticanja".

Hojer je istakao da je Srbija zemlja koja bi značajno mogla dati doprinos EU. Kriterijumi za članstvo su, medjutim, jasni, a Kopenhaški kriterijumi kažu, ponovio je, da svaka zemlja mora imati dobre odnose sa svojim susedima.
Srbija je, prema njegovim rečima najveća zemlja regiona, koja bi jednog dana pristupila EU.

Prioritet Srbije na putu u EU, kako je dodao, moraju biti dobrosusedski odnosi.
Na sastanku šefova diplomatija, zaključio je Hojer, biće razmotreno šta je dogovoreno u dijalogu Beograda I Prištine.

Savet ministara spoljnih poslova 27 zemalja članica Evropske unije počeo je jutros zasedanje na kome će se, pored ostalog, razgovarati o statusu kandidata Srbije i datumu početka pregovora sa Crnom Gorom.

Većina zemalja smatra da je Srbija kroz unutrašnje reforme i okončanje saradnje sa Hagom, kao i kroz iskazanu dobre volju u dijalogu sa Prištinom već ispunila uslove za status kandidata.

Međutim, neke zemlje, a pre svih Nemačka, izrazile su prošle sedmice stav da bi Srbija morala da utiče da uradi mnogo više kako bi se stanje na severu pokrajine normalizovalo, a pre svega da nagovori gradjane da uklone barikade kojima se ometa kretanje pripadnicima Euleksa i Kfor.

Da bi Srbija dobila status kandidata neophodno je da se svih 27 članica EU saglase oko toga, a formalnu odluku doneće šefovi država i vlada 9. decembra.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 05.12.2011. 14:31
ало швабови - немојте да сте 3,14це - ДРЖИТЕ РЕЧ И НЕ ДАЈТЕ НАМ КАНДИДАТУРУ!!!
Ponedeljak 05.12.2011. 15:01
Do sada jos nikome nisu uskratili dodelu statusa kandidata za EU, ne vidim razlog zasto bi se sada sa tim stalo. Ekonomiju i finansije vec kontrolisu zajedno sa SAD a preostale "probleme" resavace kao i do sada "opet" (nadam se da nece) novoizabrane komunjare ili zamena za njih pod drugim imenom.
Ponedeljak 05.12.2011. 17:14
*ebite se vi i vasa evropska unija i vasa odluka!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online