Ponedeljak 05.12.2011.
14:19
Blic

Nemačka odlučuje o kandidaturi Srbije kad "prouči sporazum"

Savet ministara spoljnih poslova 27 zemalja članica Evropske unije danas razgovara o statusu kandidata Srbije

Hojer je rekao da Nemačka još nije donela odluku o kandidaturi Srbije. Ministri spoljnih poslova EU danas bi mogli da zauzmu stav o davanju statusa kandidata Srbiji, a zvanična odluka očekuje se 9. decembra.

"Nemačka će svoj stav zauzeti nakon što proučimo tekst sporazuma", izjavio je Hojer, misleći na sporazum o prelazima na na administrativnoj liniji koji su prošlog vikenda postigle delegacije Beograda i Prištine.

Hojer nije pominjao uklanjanje barikada na severu Kosova, što je ranije bilo naznačeno kao glavni uslov da bi Nemačka glasala u prilog srpske kandidature. On, međutim, nije pominjao uklanjanje barikada na severu Kosova što je ranije bilo naznačeno kao glavni uslov da bi Nemačka glasala u prilog srpske kandidature.

On je istakao da su nedavni događaji na Kosovu, u kojima je povređeno više austrijskih i nemačkih vojnika, neprihvatljiji.

Snažna podrška Španije i Finske

Državni sekretar španskog ministarstva inostranih poslova Lopez Garido rekao je novinarima na ulazu u sedište Evropskog saveta da će Španija “snažno podržati” Srbiju. Sličnu izjavu dao je i finski šef diplomatije Aleksandar Stub, uz ogradu da Evropi ne treba problem kao što je Kosovo.


"Taj događaj je izuzetno ozbiljan i vlada Srbije mora znati da bi to, ako ne spreči takve stvari, mogao biti ozbiljan kamen spoticanja".

Hojer je istakao da je Srbija zemlja koja bi značajno mogla dati doprinos EU. Kriterijumi za članstvo su, medjutim, jasni, a Kopenhaški kriterijumi kažu, ponovio je, da svaka zemlja mora imati dobre odnose sa svojim susedima.
Srbija je, prema njegovim rečima najveća zemlja regiona, koja bi jednog dana pristupila EU.

Prioritet Srbije na putu u EU, kako je dodao, moraju biti dobrosusedski odnosi.
Na sastanku šefova diplomatija, zaključio je Hojer, biće razmotreno šta je dogovoreno u dijalogu Beograda I Prištine.

Savet ministara spoljnih poslova 27 zemalja članica Evropske unije počeo je jutros zasedanje na kome će se, pored ostalog, razgovarati o statusu kandidata Srbije i datumu početka pregovora sa Crnom Gorom.

Većina zemalja smatra da je Srbija kroz unutrašnje reforme i okončanje saradnje sa Hagom, kao i kroz iskazanu dobre volju u dijalogu sa Prištinom već ispunila uslove za status kandidata.

Međutim, neke zemlje, a pre svih Nemačka, izrazile su prošle sedmice stav da bi Srbija morala da utiče da uradi mnogo više kako bi se stanje na severu pokrajine normalizovalo, a pre svega da nagovori gradjane da uklone barikade kojima se ometa kretanje pripadnicima Euleksa i Kfor.

Da bi Srbija dobila status kandidata neophodno je da se svih 27 članica EU saglase oko toga, a formalnu odluku doneće šefovi država i vlada 9. decembra.

2024 © - Vesti online