Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 02.12.2011.
11:13
Beta A

Region zavisi od Srbije

Odluka Saveta Evrope o dodeli statusa kandidata Srbiji od bitnog je značaja za nastavak evrointegracije čitavog regiona, rekli su Jelko Kacin i Vensan Dežer.

Jelko Kacin

Izvestilac za Srbiju i ambasador Evropske unije (EU) u Srbiji razgovarali su juče na sastanku radne grupe za Zapadni Balkan Evropskog parlamenta, saopštio je kabinet Jelka Kacina. Kacin i Dežer su razgovarali o teškoćama Srbije pred samit EU, 9. decembra.

Ambasador EU u Srbiji je kao ključne izazove naveo dijalog sa Prištinom i krizu na severu Kosova, a složio se sa Kacinom da će odluka Saveta EU o kandidaturi Srbije biti od ključnog značaja za integraciju čitavog regiona u EU.

"Završavanje saradnje sa Tribunalom u Hagu, kao i napredak u regionalnoj saradnji, moraju biti nagrađeni dodelom statusa kandidata Srbiji", rekli su oni.

Izvestilac za Srbiju i ambasador EU u Beogradu su naglasili da bi "Srbija, kao

Vensan Dežer

država-kandidat, osnažila evropsku budućnost čitavog regiona", i dodali da "Beograd nesumnjivo mora bez odlaganja sprovoditi sporazume postignute u dijalogu sa Prištinom i nastaviti taj dijalog u konstruktivnoj atmosferi".

U saopštenju se navodi da je, s druge strane, "za očuvanje dinamike regionalnog povezivanja od bitnog značaja da barem jedna država Zapadnog Balkana pregovara o prijemu u EU".

"Sada, kada je Hrvatska tik pred ulaskom u EU, Crna Gora mora početi pristupne pregovore i time preuzeti štafetu od Hrvatske", rekao je Kacin na sastanku radne grupe Evropskog parlamenta za Zapadni Balkan.


Evroposlanici zemljama EU: Podržite Balkan

Poslanici Evropskog parlamenta nadležni za odnose sa zemljama Zapadnog Balkana su pozvali članice Evropske unije da podrže preporuke Evropske komisije o približavanju EU zemalja tog regiona, uključujući Srbiju. U tom tekstu piše da "ne bi bilo mudro zamrznuti proces širenja EU pošto bude potpisan sporazum sa Hrvatskom jer bi to podrilo kredibiltet EU i moglo bi da ugrozi stabilnost Jugoistočne Evrope".

Uvereni da preporuke Evropske komisije o Makedoniji, Crnoj Gori, Srbiji i Kosovom "opravdavaju dalje institucionalne korake", evroposlanici pozivaju EU da "zemljama Zapadnog Balkana pošalje jasnu i snažnu poruku koja je u skladu sa njihovim očekivanjima".

"To znači otvaranje pregovora o njihovom članstvu (u EU), davanje statusa kandidata ili otvaranje dijaloga o vizama", piše u izjavi.

Evoposlanici pozivaju zemlje EU "da ne zanemare preporuke Evropske komisije" i da "ne žrtvuju budući prosperitet i stabilnost Zapadnog Balkana u ime kratkovidih nacionalnih strahovanja".

POVEZANE VESTI

Petak 02.12.2011. 11:41
Велику Србију нам не дирајте, то су наше интеграције...
Petak 23.12.2011. 11:37
nemacka obmana.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online