Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 14.12.2016.
13:26
Tanjug A

"Crna Gora želi u NATO, Srbija ima pravo na izbor"

Bivši crnogorski premijer Milo Đukanović istakao je u Beogradu da zemlje regiona ne bi trebalo da se blokiraju u napretku ka zajedničkim evropskim ciljevima.

Reuters
Crnogorski premijer zna šta on hoće: Milo Đukanović

- Jasno vam je da je Crna Gora protv bilo kakve blokade kada je u pitanju strateški interes svih zemalja našeg regiona, a to je napredak ka zajedničkim evropskim ciljevima - rekao je on u izjavi novinarima pred snimanje emisije "Okruženje".

Dodao je da zato veruje da će taj problem biti prevaziđen, a Crna Gora kao država koja je, kaže, sada najodmaklija na tom putu ka evropskom cilju, uvek je spremna da sva svoja iskustva, pre svega dobru nameru, podeli sa svima, uključujući i Srbiju, da pokušamo da doprinesemo postizanju dobrog tempa svih zemalja regiona.

Đukanović je ocenio da je najveći problem regiona ekonomska zaostalost.

- Ja sam neko ko je ubeđen da su svi problemi koje vidimo na površini, posledica jednog tragičnog, viševekovnog ekonomskog zaostajanja svih zemalja regiona. Mi ne možemo taj problem rešiti ako ne otkrijemo tu dimenziju današnjeg stanja - naglasio je on.

Đukanović je izrazio strepnju da zemlje regiona to nisu dovoljno dobro uradile u prethodnom periodu, a da ni EU to nije sagledavala u potrebnoj meri.

- Mislim da smo napravili izvestan korak i da je sada potrebno istrajati na evropskoj politici, a posebno je važno da Unija istraje na toj politici, jer se ona suočava sada sa mnoštvom svojih problema zbog čega preti opasnost da politika proširenja i odnos prema Zapadnom Balkanu padne u drugi plan - ukazao je on.

Upitan za odnos prema NATO, Đukanović je rekao da je ključni problem Zapadnog Balkana nestabilnost i da bez rešavanja tog problema nećemo moći ni da se ozbiljnije u kontinuitetu posvetimo pitanju prevazilaženju dubokog jaza ekonomske zaostalosti svih zemalja regiona.

- Po našem viđenju između integracije i stabilnosti Zapadni Balkan je znak jednakosti. Naše uverenje je da je integracija drugo ime za stabilnost.Zato idemo snažno putem integracije i u NATO i EU. Razumemo da određene države, Srbija ima izvesnu rezervu, i jako je dobro da prema toj rezervi, kada je reč o NATO integraciji, svi imaju puno razumevanje, posebno NATO. Svako ima pravo na svoj izbor - poručio je on.

Đukanović je podvukao da je uverenje Crne Gore da će jedina poudzana budućnost svih zemalja regiona biti u punoj evropskoj i evroatlanstkoj integraciji.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online