Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 19.05.2016.
14:30
Vestionline, Sputnjik A

"Članstvo CG u NATO predstavlja legitimizaciju Milovog režima"

Crna Gora je sve bliža članstvu u NATO, a sve dalja od dobrih odnosa sa Rusijom. A zbog čega je Podgorici važno ovo Članstvo? Pavelj Kandelj, naučni saradnik Instituta za evropske studije Ruske akademije nauka smatra da bi konačan prijem Crne Gore u Alijansu na neki nači predstavljalo legitimizaciju režima Mila Đukanovića.

M. Karović
Važno priznanje Zapada: Milo Đukanović

- Već 25 godina u Crnoj Gori je isti režim na vlasti, a to je partija Mila Đukanovića. Samim tim, premijeru je jako važno da od zapadnih država dobije i "demokratsko priznanje" za svoju vladavinu - rekao je Kandelj za "Sputnjik"

Odgovarajući na pitanje zašto crnogorske vlasti ignorišu mišljenje građana svoje države koji su otvoreno protiv stupanja njihove države u Alijansu, Kandelj kaže da je to zbog toga što režim shvata da, u tom slučaju, niko pristalicama stupanja u NATO ne bi garantovao pobedu.

Drugi momenat je taj, kako kaže, što se stupanje u NATO na Balkanu doživljava i kao prethodno dobijena propusnica za ulazak u EU.

- Iako formalno niko neće postaviti takav uslov, ipak su sve ostale balkanske zemlje prvo stupile u NATO, a tek onda u EU - podseća Kandelj.

O odnosima Crne Gore sa Rusijom on kaže:

- Formalno crnogorske vlasti govore da bi oni želeli da očuvaju dobre odnose sa Rusijom. U smislu gesta dobre volje crnogorske vlasti su omogućile Rusima da bez vize borave na teritoriji Crne Gore do 90 dana. To je dobro i za turizam, od kojeg Crna Gora u velikoj meri zavisi - ističe on.

U vojnom smislu, Kandelj zaključuje da crnogorska vojska postoji više simbolički, pa tako stupanje u NATO ne bi bilo nešto značajno.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 19.05.2016. 15:00
Košarkašica reprezentacije Srbije, Milica Dabović, ujedno i kapiten, pokazala je milogorcima šta je patriotizam i da od svog porekla ne treba bežati. Ona je na instagramu napisala nešto pred čim bi trebali da se zamisle svi današnji pobornici „samostalne“ NATO – Crne Gore. „Srpkinja sam Crnogorskog porekla, i odrasla sam u najlepšem gradu na moru Herceg-Novom gde razlike nikada nije bilo, nije se osećalo, i gde se znalo da nam je Srbija u srcu! Za mene je to jedna država i uvek će biti…Ali to je samo moje mišljenje, a ima nas svakakvih! Moj izbor je samo moj i nikada se nisam pokajala. TO JE NAJVAŽNIJE!“
Četvrtak 19.05.2016. 14:39
Док су на власт били Момир Буулатовић и Слободан Милошевић Црна Гора и Србија су биле заједно али су дошли на власг фашиисти и сада је газда Балкана Вашингтон и Брисел.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online