Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 28.11.2011.
23:29
Vestionline A

Dačić: Azilanti idu u EU da prezime

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić upozorio je da je u oktobru došlo do porasta broja lažnih azilanata iz Srbije u zemlje Evropske unije (EU), iako je ove godine njihov broj manji nego protekle. Dačić je, posle razgovora sa evropskom komesarkom za unutrašnje poslove Sesilijom Malmstrem, rekao da je taj broj u oktobru veliki, kao i da je reč o sezonskoj pojavi, jer lažni azilanti, uglavnom Albanci i Romi, odlaze u zemlje članice EU odlaze kako bi "prezimeli".

Sesilija Malmstrem i Ivica Dačić

"Nama je interes da imamo dobre odnose sa policijama u regionu i sa policijama Mađarske i Austrije radimo na sprečavanju ilegalnih migracija i nadam se da ćemo imati dobre rezultate", rekao je Dačić.


On je istakao da će Srbija učiniti sve da ne dozvoli zloupotrebu prava na azil, kako se ne bi upropastilo "ono što je možda jedina praktična stvar koji građani Srbije imaju od procesa evropskih integracija".


Prema Dačićevim rečima, osim lažnih azilanata koji odlaze u zemlje EU, najviše Nemačku, Švedsku, Belgiju i Luksemburg, Srbija se suočava i sa problemom ilegalnih migranata koji dolaze iz drugih krajeva sveta.


Njihov broj je od početka godine 2.700, rekao je Dačić i dodao da se predviđa da će ih do kraja godine biti 5.000.


On je rekao da će Srbija poboljšati kontrolu granica, ali da se razmatra i pitanje kapaciteta za njihov smeštaj, jer ga nema dovoljno.


Govoreći o evropskim integracijama, Dačić je naglasio da će MUP učiniti sve što je u njegovoj nadležnosti da Srbija 9. decembra stekne status kandidata, jer je članstvo u EU državni i nacionalni interes.

Sesilija Malmstrem

Malmstrem je naglasila da je potrebno poboljšati kontrolu granica i boriti se protiv organizovanih mreža koje omogućavaju migrantima ilegalan prelazak granice.


Ona je rekla da je sa Dačićem razgovarala o mehanizmima za suzbijanje te pojave.
"Pitanje migracije je globalni problem, a Srbija je zemlja tranzita u koju migranti dolaze iz raznih krajeva sveta", rekla je Malmstrem i istakla da EU mora da pronađe način kako da bolje koordinira aktivnosti u sprečavanju krijumčarenja ljudi.


Malmstrem je rekla da će stvaranje zajedničke politike po pitaju azila biti jedan od njenih najvećih izazova na funkciji evropskog komesara za unutrašnje poslove.


Malmstrem je rekla da je razgovarano i o borbi protiv organizovanog kriminala i pohvalila napore Srbije u toj oblasti.

Sprečiti jednostrane poteze dok traje dijalog o Kosmetu

Dačić je izjavio da bi bilo veoma važno da međunarodna zajednica izvrši pritisak kako bi se sprečili jednostrani potezi na Kosovu koji mogu izazvati sukobe.

Dačić je rekao da bi bilo dobro da se svi suzdrže od jednostranih poteza na Kosovu dok traje dijalog i razgovori.

Ivica Dačić

"Svaki dijalog, svaki razgovor je bolji od nasilja, jednostranih poteza, od rata. Ratovi i jednostrani potezi ne odgovaraju srpskom narodu žato što je cena koju smo u prošlosti platili bila veoma, veoma visoka", kazao je ministar.

Zato bi bilo vrlo važno da međunarodna zajednica izvrši pritisak da ne bude jednostranih postupaka koji mogu da izazovu nasilje ocenio je Dačić.

On je dodao i da je Srbija spremna da sarađuje sa međunarodnim snagama koje se nalaze na Kosovu u pravcu smirivanja a ne zaoštravanja situacije.

"Sigurno nikom nije u interesu da se situacija na Kosovu i Metohiji zaoštrava. Mup će učiniti sve što je u našoj nadležnosti da ispunimo sve što je neophodno da Srbija dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji", kazao je Dačić.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 28.11.2011. 23:45
Svinjo debela, dobio si packe pa sada "spustas loptu" i ne spominjes vise rat. Koji ljigavac. A sto se tice tvojih prijatelja siptarskih azilanata, to bi ti trebalo da objasnis kako to da siptar sa Kosmeta dobije pasos u Srbiji za par stotina evra?
Sreda 28.12.2011. 07:09
a posle zime nazad.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online