Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 28.11.2011.
14:09
D. Dekić - Vesti A

Rat anketama sluđuje birače

Izbori u Srbiji su, bar prema najavama, još daleko, ali su građani poslednjih dana bombardovani istraživanjima rejtinga partija, koja zbog poprilične različitosti izmerene stranačke popularnosti ne samo da unose konfuziju u biračko telo, već i dozu neozbiljnosti u rad agencija za istraživanje javnog mnjenja.

Rat plakatima počeo kao da su izbori već raspisani
 


Poslednje "Ipsos stratedžik marketinga" pokazuje da koalicija oko naprednjaka ima poverenje 23,9 odsto birača, a drugopozicionirana Demokratska stranka sa 19,4, dok su pre samo desetak dana, rezultati Nove srpske političke misli pokazivali skor od 28,4:27 u korist SNS-a.

Magla sa TV ekrana


Istraživanja ozbiljnih i kredibilnih agencija u Srbiji, donekle devalviraju i televizije, pa čak i nacionalna koja radi ankete za potrebe nekih emisija telefonski i tom prilikom ne koristi tehniku, uzorak i ostale utvrđene parametre za ozbiljno anketiranje. Tako često gledaoci, odnosno birači dobijaju konfuznu sliku i zamagljenu situaciju povodom nekog važnog pitanja u zemlji - kaže Šutić. 

Stratedžik je istražio da Liberalno- demokratska partija ima 12,3 odsto, ili duplo više nego što je pokazalo ispitivanje NSPM. U korak s liberalima su, prema Stratedžiku, socijalisti, koji bi sami osvojili 9,2 odsto, ili skoro procenat više nego prošle nedelje, a sa partnerima penzionerima i JS Dragana Markovića Palme čitavih 13.

DSS je gledajući dva poslednja ispitivanja birača sa 7,1 skočio na devet, a SRS sa istim procentom je prema najnovijem istraživanju jači za 1,3 i dostiže poverenje 8,4 odsto ispitanika.

Ova ispitivanja donekle, kako kaže direktor agencije za istraživanje javnog mnjenja Partner uneozbiljuju akteri anketa srpski političari jer se pozivaju na istraženu popularnost kada i kako im odgovara.

- To rade vrlo improvizacijski i amaterski, pa često koriste u javnosti vrlo stara istraživanja ako im idu u korist, pominju procente popularnosti i kad treba i kad ne treba. Tako nesvesno ruše ugled agencija i njihov rad čine neozbiljnim - kaže Šutić i dodaje da zato rezultate anketa kojima se političari služe treba uzeti s rezervom jer su uveliko frizirane.

On na naše pitanje da li je moguće da neke stranke, poput LDP-a, prema istraživanjima iste agencije, od jula do novembra skoče za osam odsto, odgovara odrečno.

Samo bi neki tektonski poremećaj, odnosno vrlo krupan događaj u poput dobijanja ili nedobijanja kandidature za EU, mogao da pomeri rezultat stranke za najmanje dva, a najviše nekoliko odsto gore ili dole.

Dinkić i Ljajić jure cenzus


Stratedžik je došao do rezultata da će borbu za preskok cenzusa od pet odsto za ulazak u parlament voditi URS-u Mlađana Dinkića sa 3,6 procenata, dok SDPS Rasima Ljajića ima dva odsto podrške, SPO i LSV vuku po 1,5, a Mađari 0,8 odsto biračkog tela.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 28.11.2011. 14:21
Idu izbori. Ankete placa narucilac, a to su cesto politicke partije. Poznato vam je kako je u Srbiji : onaj ko placa, on i odredjuje rezultate.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online