Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Petak 25.11.2011.
02:29
Večernje novosti A

Nestale Titove najvrednije stvari

Titovi naslednici imaće muku da uđu u trag brojnim pokretnostima koje su ostale iza maršala. Naime, nije poznato gde su skupocene slike Goje i Kokoške, karabini, satovi i nakit, ali je najspornija imovina sa spiska DB-a.

Imovina koja se, navodno, nalazi na famoznom četvrtom spisku Titove imovine, procenjena je na 50 do 60 miliona dolara!
 

Posle prvog ročišta kojim je počela podela imovine Josipa Broza Tita, jasno je da na spiskovima sa pokretnostima koje naslednici treba da podele, nema najvrednijih stvari. Ovo je za ”Novosti” potvrdio pravni zastupnik Titovog unuka Josipa - Joške Broza, Goran Petronijević.


- Jovankini advokati odmah su uočili da su spiskovi sa imovinom koja treba da se deli, a koji su u sud stigli iz Muzeja istorije Jugoslavije i Arhiva Srbije (dostavio im SDB) prethodno ”selekcionisani” - kaže Petronijević za ”Novosti”. - Dosta vrednih stvari je nestalo jer su ih u raznim periodima razvukli ”čuvari” Titove imovine.


Četvrti spisak

Petronijević ne zna tačno šta na spiskovima fali, a Jovankina zastupnica Bojana Sarić-Pavlović nema odobrenje udovice da bilo šta iznese u javnost. Ipak, iz onoga što smo saznali od bivšeg Jovankinog advokata Tome File i Joške Broza, izvesno je da među zaostavštinom nema stvari sa famoznog četvrtog spiska koji je godinama stajao u DB, pre nego što je ustupljen Arhivu Srbije.


Nestale su vredne slike i razni pokloni iz Titove zaostavštine, poput umetničkih slika Oskara Kokoške i Franciska Goje. Desetkovana je i Titova dragocena kolekcija pušaka. Kolekciju maršalovih pušaka za lov, prema rečima Joške Broza, činilo je 167 primeraka. On je siguran da se izgubio trag od najmanje tri karabina, mada sumnja da je brojka daleko veća jer je na poslednjoj izložbi maršalovog oružja bilo samo 67 komada.


Prema rečima Tome File, odranije se zna da nedostaju i neki od najvrednijih predsednikovih satova. Dvadesetak njih ukradeno je još pre šest godina, na izložbi u Beogradu, ali se sumnja da fale još neki. Broz je bio poznat kao veliki ljubitelj časovnika, a njegovu kolekciju krasili su neki od najvrednijih primeraka ”Roleksa”, ”Filipa pateka”, ”Majsena”, ”Lonžina”...


Na spisku zlatne kočije i 40 konja!

Različite državne komisije sastavile su ukupno tri popisa onoga što je ostalo iza Broza. Najvrednija je imovina sa pomenutog četvrtog spiska, koji je, po Filinom mišljenju, sporan i koji je pune tri decenije bio tajna. Na njemu se nalazilo sve što nekadašnja socijalistička vrhuška nije htela da da Jovanki - od nakita i slika, preko kolekcije narodnih nošnji, do Titovog voznog parka, njegovih odlikovanja, zlatnih kočija i 40 konja. Ove stvari ranije su procenjene na 50-60 miliona dolara!


Što se tiče nekretnina, osim malog vinograda koji je za života otkupio i poklonio sinu Žarku, Tito nije imao nepokretnosti na svoje ime.
 

Nisu dali uniforme

Prvi pokušaj ostavinske rasprave održan je 1983, kada su, po svedočenju Joške Broza, naslednicima ponuđene bezvredne stvari - neki štofovi i odeća, nekoliko upaljača i lula, fotoaparat i jedan okrnjeni prsten. To je bilo raspoređeno na tadašnja tri naslednika - Jovanku, Žarka i Mišu Broza. Žarko je tražio Titove četiri svečane uniforme sa kopijom lenti i ordenja, ali to nikada nije dobio.

Jovanka Broz je saznala da će biti izbačena iz kuće mesec dana posle Titove smrti od slovenačkog funkcionera Sergeja Krajgera. Iz kuće nije smela da ponese bukvalno ništa, čak ni lična dokumenta, fotografije, garderobu... Njene stvari, odeća, ogrlice, narukvice, dijademe, grivne, zaplenjene su po naredbi generala Ivana Dolničara. Držane su u nekoj garaži tri godine, pa je u međuvremenu dosta toga propalo.


Kada je kasnije sudu predala spisak onoga što traži, na njemu se našlo 24 kofera garderobe i ličnih stvari. Na drugom spisku ima oko 1.000 stavki, odnosno jedna trećina Titove imovine, za koju Jovanka tvrdi da je zajednička, stečena u braku. Ostalo, po njenom mišljenju, može da se deli među naslednicima: njom, sinom Mišom i unucima Joškom, Zlaticom, Edvardom i Svetlanom.


- Mislim da će najteže biti da se utvrdi obim nasledstva koje treba da se deli, kao i gde su nestale sve te vredne stvari. Bilo je mnogo mahinacija sa Titovom imovinom i zato je taj postupak dve decenije stajao u fioci. U međuvremenu, većina naslednika živi u veoma skromnim uslovima, dok neko drugi uživa u Brozovim stvarima - zaključuje Petronijević.

POVEZANE VESTI

Petak 25.11.2011. 08:18
Poznajem licno coveka koji je mesecima popisivao stvari posle smrti Tita i ta je knjiga dugo godina bila kod njega da bi zuti saznali za to pa mu ponudili posao u drzavnom aparatu a da on njima preda knjigu.Sve je dogovoreno i on je radio samo dva tri meseca da bi mu dali otkaz a oni dobili knjigu koju sam licno video /imala je 4oo-500 strana/.Eto takva je nasa vlast samo otimacina na sve moguce nacine i da se svi tragovi uniste.
Petak 25.11.2011. 10:21
ona stara: kako doslo tako i otislo ili oteto prokleto...
Petak 25.11.2011. 09:53
Štaaaaa? Nestale pudlice? O bože!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online