Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 24.11.2011.
19:49
Kurir A

Romi podigli naselje na gradilištu

Predstavnici Uprave za ljudska i manjinska prava poručili su da neće biti prinudnog iseljenja 33 porodice iz neformalnog naselja u blizini bloka 72 u Beogradu. Romi su u ovom bloku podigli naselje na mestu predviđenom za izgradnju, gde Građevinska direkcija za izgradnju Srbije žuri da završi započete objekte, ali ne može da iseli nelegalne stanovnike jer je zima počela.

Romi u svom naselju u bloku 72

Na inicijativu Uprave za ljudska i manjinska prava počeo je prvi krug konsultacija oko iseljenja stanovnika naselja u blizini bloka 72 u kojima učestvuju predstavnici tog naselja, Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, Komesarijat za izbeglice, predsetavnici grada Beograda, a pozvani su i nadležni iz Ministarstva rada i socijalne politike, Građevinske direkcije, OEBS-a i Saveta Evrope.

"Cilj konsultacija je da svi dobro informišemo o situaciji na terenu", rekla je pomoćnica direktora Uprave za ljudska i manjinska prava Ljerka Ećimović.

Ona je kao veoma važno istakla da predstavnici neformalnog naselja dobiju dobre informacije o proceduri za iseljenje i mogućnostima koje država može da im pruži, a sve u cilju humanog postupanja.

Ećimović je naglasila da je najvažnija poruka u ovom trenutku da se stanovnicima koji su samoinicijativno podigli naselje u bloku 72 prenese poruka da neće biti prinudnog iseljenja.

"Želja Uprave za ljudska i manjinska prava je da objedini potrebe i zahteve državnih instutucija, nevladinog sektora i ljudi koji žive u neformalnom naselju, kao i da svi učesnici u ovom procesu budu zadovoljni", rekla je Ećimović.

"Karton siti" u bloku 72 je romsko naselje u kojem živi preko 80 dece, 10 trudnica, tri osobe sa invaliditetom, oko 30 pravno "nevidljivih" osoba i drugih koji su radno sposobni. Među stanovnicima su i Romi raseljeni sa Kosova i Metohije.

Opština Novi Beograd je ranije izdala nalog za iseljavanje 33 porodice iz ovog naselja kako bi Građevinska direkcija Srbije izgradila stambeno-poslovni prostor. Porodicama iz koje su iz Beograda ponuđeno je da se smeste u kontejnere, a za one koji nisu iz Beograda traži se rešenje koje bi verovatno bilo "povratak u mesto prebivališta", dok je raseljenima sa Kosova i Metohija ponuđen smeštaj u kolektivnom centru u Rači Kragujevačkoj.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online