Četvrtak 24.11.2011.
19:49
Kurir

Romi podigli naselje na gradilištu

Romi u svom naselju u bloku 72

Na inicijativu Uprave za ljudska i manjinska prava počeo je prvi krug konsultacija oko iseljenja stanovnika naselja u blizini bloka 72 u kojima učestvuju predstavnici tog naselja, Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, Komesarijat za izbeglice, predsetavnici grada Beograda, a pozvani su i nadležni iz Ministarstva rada i socijalne politike, Građevinske direkcije, OEBS-a i Saveta Evrope.

"Cilj konsultacija je da svi dobro informišemo o situaciji na terenu", rekla je pomoćnica direktora Uprave za ljudska i manjinska prava Ljerka Ećimović.

Ona je kao veoma važno istakla da predstavnici neformalnog naselja dobiju dobre informacije o proceduri za iseljenje i mogućnostima koje država može da im pruži, a sve u cilju humanog postupanja.

Ećimović je naglasila da je najvažnija poruka u ovom trenutku da se stanovnicima koji su samoinicijativno podigli naselje u bloku 72 prenese poruka da neće biti prinudnog iseljenja.

"Želja Uprave za ljudska i manjinska prava je da objedini potrebe i zahteve državnih instutucija, nevladinog sektora i ljudi koji žive u neformalnom naselju, kao i da svi učesnici u ovom procesu budu zadovoljni", rekla je Ećimović.

"Karton siti" u bloku 72 je romsko naselje u kojem živi preko 80 dece, 10 trudnica, tri osobe sa invaliditetom, oko 30 pravno "nevidljivih" osoba i drugih koji su radno sposobni. Među stanovnicima su i Romi raseljeni sa Kosova i Metohije.

Opština Novi Beograd je ranije izdala nalog za iseljavanje 33 porodice iz ovog naselja kako bi Građevinska direkcija Srbije izgradila stambeno-poslovni prostor. Porodicama iz koje su iz Beograda ponuđeno je da se smeste u kontejnere, a za one koji nisu iz Beograda traži se rešenje koje bi verovatno bilo "povratak u mesto prebivališta", dok je raseljenima sa Kosova i Metohija ponuđen smeštaj u kolektivnom centru u Rači Kragujevačkoj.

2024 © - Vesti online