Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Sreda 12.02.2014.
18:35
RTS A

Kad ministarka zađe u naselje na deponiji...

Ministarka Zorana Mihajlović najavila je da će kamere kontrolisati ko odlaže otpad na mesta koja za to nisu predviđena. Grad Beograd je za ovu godinu planirao pet miliona dinara za čišćenje divljih deponija, rekao je gradski sekretar za životnu sredinu Goran Trivan. Ministarkino prisustvo divljoj deponiji pretvorilo se i u kratak susret sa Romima koji tu žive.

Upade ministarki u kadar
 

"Na divlje deponije u Beogradu trebalo bi postaviti kamere kako bi se otkrili i kaznili krivci za bacanje otpada", najavljeno je prilikom današnje akcije čišćenja jedne od takvih deponija na Novom Beogradu, kojoj je prisustvovala ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović. Ona je rekla da se deponije često pojavljuju na istom mestu gde se očiste ili na nekom novom, napominjući da su te deponije ruglo, ali i izvor zaraze i da se problem mora sistemski rešiti.

Deponija koja je danas čišćena naslonejna je na romsko naselje i razbacana među karton kućama. Romi su se brzo okupili oko ministarke i požalili uglas da "nemaju vodu, struju i da spavaju pod najlonom", kako je rekao jedan od njih, postariji, u duksu sa znakom "Obraza".

"Ako mi veruješ, jedva preživljavam. Jesmo Cigani, ali hoćemo kulturno da se ponašamo - da se kupamo i drugo", požalio se jedan mlađi Rom, objašnjavajući da je bez posla i da mu je žena teško bolesna.

Jedan od njih je posle pitanja: "Jesi li ti ministarka?", impresioniran što je došla među njih, na potvrdan odgovor obećao da će za nju glasati.

Prema njenim rečima, moguće je mnogo uraditi, što dokazuje i vanredna akcija JKP Gradska čistoća tokom nešto više od mesec dana, u kojoj je očišćeno skoro hiljadu kubnih metara raznog otpada na potezu od naselja "Belvil" do hotela "Holidej in".

Gradski sekretar za životnu sredinu Goran Trivan je rekao da je, bez obzira na rad inspektora, sada teško utvrditi ko baca otpad na divlje deponije, kojih je više od 200 u gradu, i potiču ili - iz nehigijenskih naselja ili tamo gde razne firme odlažu, čak i opasan otpad. Prema njegovim rečima, Grad je, u saradnji sa Gradskom čistoćom, za ovu godinu planirao pet miliona dinara za čišćenje divljih deponija, dovoljno da se u to krene, što će sigurno dati rezultate.

Prema rečima direktora Gradske čistoće Siniša Lazarevića, za čiščenje ove deponije angažovano je više od 20 komunalnih radnika, pet velikih transportnih vozila i još nekoliko mašina, kako bi se uklonilo preko 300 kubika otpada.

POVEZANE VESTI

Sreda 12.02.2014. 19:00
Te divlje deponije su cigani i napravili .
Četvrtak 13.02.2014. 08:24
jeftin trik šefice EPS mafije
Četvrtak 13.02.2014. 08:00
Samo pred izbore, nikad više...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online