Nedelja 6. 10. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Utorak 15.11.2011.
12:13
Z. Mirković - Vesti A

Katolici poklanjaju crkvu Srbima

Bečki nadbiskup kardinal Kristof Šenborn pobedio je u sporu oko poklona crkve Nojlerhenfeld vernicima Srpske pravoslavne crkve (SPC), pošto je Vatikan odobrio ovaj poklon.

Postaje hram SPC: Crkva Nojlerhenfeld

Vatikan je odobrio da se crkva pokloni Crkvenoj opštini "Sveti Sava" i odbacio je žalbu rimokatoličkih vernika koji su protestovali protiv poklona i tražili mišljenje poglavara svoje crkve.


Nedeljama se čekalo na odluku Vatikana, koji je čak prekoračio sam sebi zadat rok od 30. septembra.
Šefica službe bečke nadbiskupije Veronika Priler-Jagentojfl obratila se pismom vernicima, koje je u nedelju objavljeno na sajtu crkve Nojlerhenfeld.


"Mogu da saopštim da je danas dospela odluka kongregacije sveštenstva koji odbacuje žalbu i potvrđuje dekret nadbiskupa. Kardinal Šenborn će narednih dana zvanično stupiti u kontakt sa savetom vernika oko crkve Nojlerhenfeld i u direktnim razgovorima tražiti rešenje za dalje korake", stoji u pismu.
"Za većinu vas će odluka iz Rima biti razočarenje. Molim vas, međutim, da i dalje pomognete u pronalaženju dobrog puta za opštinu Nojlerhenfeld", dodala je ona.


Vernici oko crkve Nojlerhenfeld, većinom Poljaci, su preko godinu dana svim snagama pokušali da ospore odluku o poklonu "njihovog" hrama SPC.
Između ostalog oni su organizovali demonstracije i na kraju su poslali i žalbu Vatikanu protiv dekreta nadbiskupije.


Kardinal Šenborn planirao je spajanje parohije Nojlerhenfeld sa onom crkve Maria Namen još 30. juna. On je svoju odluku o predaji hrama SPC obrazložio time da u Beču postoje 172 rimokatoličke crkve za oko 750.000 katolika, a da istovremeno SPC ima svega tri hrama za oko 150.000 vernika.


Odluka Vatikana da stane iza kardinala Šenborna za njega je važna i zbog planiranih strukturalnih reformi u crkvi, kao i spajanju parohija koje planira nadbiskupija.
 

Ima mesta za 1.000 vernika


Rimokatolička nadbiskupija u Beču i Srpska pravoslavna crkvena opština u glavnom gradu Austrije potpisale su, početkom godine ugovor o poklonu rimokatoličkog hrama u Nojlerhenfeldu. Nova crkva zameniće dosadašnji hram Uspenija presvete Bogorodice u 17. kvartu, koji po veličini nije odgovarao potrebama vernika.


Hram u Nojlerhenfeldu, posvećen presvetoj Bogorodici, izgrađen je između 1733. i 1753. godine pod rukovodstvom neimara Andreasa Petrolda i Volfganga Hilebranda. Hram koji crkvena opština dobija na poklon daleko je veći od aktuelne crkve i može da primi preko 1.000 vernika.

POVEZANE VESTI

Utorak 15.11.2011. 12:40
И сада треба да поверујемо како су католици добри, па нам " поклањају" цркву, па у знак захвалности да позивемо папу у Србију? Само неко је заборавио калико су наших цркава срушили исти ти католици оличени у хрватима, немцима, американцима, њихових шуптарских пријатеља и осталих? Ма и цео Ваткан да нам дају мало је за сва зла које нам је нанела ова нацистичка вера.
Utorak 15.11.2011. 13:30
Погрешан наслов. Цркву поклања папа и бечки надбискуп. Остали католици су се изјаснили да су против.
Utorak 15.11.2011. 15:49
Niko ne pominje kome su te crkve pripadale ranije! Niko ne pominje gde su 20 hramova koji su pripadali SPC u Becu!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online