Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Četvrtak 10.11.2011.
13:27
Beta A

Niko od 6.000 migranata uhvaćenih kod Vranja ne želi azil

U širem graničnom pojasu sa Makedonijom, u zelenoj zoni koja je u nadležnosti Policijske uprave Vranje, od početka ove godine uhvaćeno je oko 6.000 stranih državljana koji su ilegalno ušli u Srbiju. To je rekord, i to na godišnjem nivou, izjavio je danas inspektor za strance Pogranične policije Vranja Boban Đorđević.

Đorđević je za agenciju Beta izjavio da se gotovo niko od uhvaćenih ilegalnih imigranata nije izjasnio za azil u Srbiji. On je rekao i da niko od malog broja onih koji su po proceni policije upućeni u centar za azil u Banji Koviljači, tamo nije došao, te
pretpostavlja da su ilegalno nastavili put zemalja Evropske unije.

Povećan broj ilegalnih imigranata beleži se od 2008. godine
 

"Povećan broj ilegalnih imigranata beleži se od 2008, kada je to ipak bio neznatan broj. U 2009. godini broj ilegalnih imigranata uhvaćenih na području u nadležnosti PU Vranje bio je trocifren, prošle godine nešto veći u odnosu na 2009. godinu, a 6.000 ilegalnih imigranata uhvaćenih u zelenoj zoni za prvih devet meseci ove godine je dosadašnji rekord", izjavio je Đorđević.

Inspektor Boban Đorđević

On je naveo da su među ilegalnim migrantima najčešće državljani Avganistana, Pakistana, Libije, Alžira, Iraka, Irana, Bangladeša, Indije i drugih azijskih i afričkih zemalja.

"Najugroženija je granica sa Makedonijom u dužini od stotinak kilometara, odakle dolazi najveći broj ilegalnih imigranata, neznatan broj dolazi preko administrativne linije sa Kosovom i Metohijom, a preko granice sa Bugarskom nismo imali nijedan zabeležen slučaj ilegalnih imigranata", kazao je Đorđević.

Beogradski taksisti prevoze ilegalne imigrante

Prema Đorđevićevim rečima, u prihvat i krijumčarenje ilegalnih migranata kroz Srbiju

Kazne

Osobe koje uhvatimo kao ilegalne imigrante, procesuiraju se zbog ilegalnog prelaska državne granice, za šta dobijaju novčane kazne od 5.000 do 10.000 dinara, ili kaznu zatvora do 15 dana, a nakon toga se upućuju u prihvatilište za strance u Beogradu gde dobijaju otkaz daljeg boravka u Srbiji, kaže inspektor Đorđević.

uključeno je i stanovništvo sela u opštini Preševo, kod granice sa Makedonijom. Uključeni su i taksisti iz Beograda i drugih gradova koji dolaze do granice i prevoze ilegalne imigrante, dodao je on.

"Veliki broj ilegalnih imigranata ide samoinicijativno, kod nekih od državljana

Avganistana utvrdili smo da su putovali i po šest meseci, preko Iraka, Turske, Grčke i Makedonije da bi stigli do Srbije, ali ima i veliki broj onih koji imaju logistiku. Kod nekih od njih smo otkrili bankovne račune sa kojih su u Grčkoj i Makedoniji podizali
novac", rekao je Đorđević i naveo da policija nema saznanja da iko iz Srbije finansira i organizuje ilegalne migrante.

Najviše muškaraca imigranata

Policija ilegalne migrante najčešće hvata prilikom pokušaja prelaska granice sa Makedonijom, u taksijima i kombi vozilima, autobusima i vozovima, ali značajan broj imigranata pokušava da državnu granicu ilegalno pređe pešice, preko livada i kroz šumu.

"Među ilegalnim imigrantima najveći je broj punoletnih muškaraca koji putuju samostalno, ali ima i žena i dece, celih porodica. Nemamo podatke da da se oni okupljaju ili zadržavaju negde u okolini granice, uglavnom područje Vranja koriste kao tranzit i pokušavaju da što pre odu odatle", rekao je Đorđević.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 10.11.2011. 13:31
Zatvorio bih oba oka,i jos pripomogao da se domognu Nemacke, Britanije i Francuske posebno, jer zbog njih su i krenuli u svet.
Četvrtak 10.11.2011. 14:10
Ja pozdravljam te masovne dolazke imigranata u Evropu (svi znamo da jim Srbija nije cilj nego da ce cim jim se ukaze prva prilika da ce stisnut gore na zapad EU ) i neka dolaze sve vise i vise sa svih strana Evrope nek okupiraju EU i nek se namnoze ko zecevi kao sto su to radili do sad jer svi znamo kako Eu voli njih i kako voli da rijesava probleme sa imigrantima kao sto recimo na Kosovu . Ajmo ljudi sirom sveta dođite Evropa vas ceka otvorenih ruku .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online