Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Sreda 09.11.2011.
13:38
Blic A

Program naprednjaka spisak lepih želja

Lep, bajkovit i već viđen - tim rečima politički analitičari i ekonomski stručnjaci komentarišu za „Blic” program Srpske napredne stranke, koji je od pre dva dana dostupan javnosti. Naprednjacima najviše zameraju prepisivanje spoljne politike Vuka Jeremića i nerealne ideje za rešenje kosovskog problema, dok smanjenje poreza i podsticaj stranim investitorima vide kao uobičajen predizborni repertoar.

Stručnjaci naprednjacima najviše zameraju nerealne ideje za rešenje kosovskog problema
 

SNS se i do sada držao teze da nikada neće priznati Kosovo. Oni kroz svoj predizborni program oličen u beloj knjizi to ponavljaju, ali i tvrde da će odmah po dolasku na vlast otvoriti pregovore o statusu.


Predrag Simić, profesor Fakulteta političkih nauka, kaže za „Blic” da je takva ideja nerealna, imajući u vidu zacrtane stavove Evropske unije i SAD. On smatra da bi bilo veliko iznenađenje da Evropa prekine dijalog Beograda i Prištine o tehničkim stvarima i okrene se statusu.

Predrag Simić

- Naprednjaci su otvorili karte. Skinuli su deo tajne. Možda će sada biti ranjiviji, jer su program stavili pod lupu javnosti. Međutim, na ovaj način mogu inspirisati veliki deo biračkog tela koji je trenutno neopredeljen, ali i one koji su razočarani radom aktuelne vlade - smatra Simić.


Ideja SNS o punopravnom članstvu u EU, uz istovremeno partnerstvo sa Kinom, Rusijom i Japanom i što bolje odnose sa SAD, po analitičaru Dejanu Vuku Stankoviću nije inovativna, već samo „prepisana politika Ministarstva spoljnih poslova”.


- Ovaj plan Nikolića i Vučića meni liči na četiri stuba spoljne politike Vuka Jeremića. Naprednjaci su ovde još samo dodali Japan. Zaista mi nije jasno kako će na isti način postići bolje rezultate od aktuelne vlasti - navodi Stanković.


Veliki deo političkog programa naprednjaka posvećen je ekonomiji i čitavom nizu ambicioznih planova za ovu oblast. SNS tako obećava da će realizovati projekat „Rekom do Egejskog mora”, izgraditi mostove preko Dunava i pruge, završiti koridore, a od Aerodroma „Nikola Tesla” napraviti regionalni robno-putnički centar.

Stanković kaže da je to „divan spisak dobrih namera“, ali pita „kako će naprednjačka vlast, ako je bude, u ovakvim okolnostima pronaći novac za to”.


- Ovaj program uz sve mane pokazuje veliku političku i ličnu samouverenost Nikolića i Vučića. On takođe govori da su spremni da idu u korak s očekivanjima građana, a tu pre svega mislim na borbu protiv korupcije, bolji život građana i borbu za Kosovo. To je program po meri predizborne kampanje i nije naročito inovativan. Pitanje je kako će se on sprovesti - smatra Stanković.


 

Ljubomir Madžar

Ekonomista Ljubomir Madžar takođe smatra da je projekat o plovnom putu do Egejskog mora nerealan, pogotovo ukoliko to bude finansirala EU, dok ostala obećanja vidi kao standardan repertoar u predizbornoj kampanji.


- I ova vlast je slično obećavala. Ideje su bez sumnje izborno atraktivne i sigurno će na njima dobiti neki glas - navodi Madžar.


On takođe dodaje da je plan SNS o ukidanju i smanjenju poreza i carinama na uvoz savremenih mašina i opreme „izvrstan predlog, koji će ubrzati modernizaciju privrede”. On kaže i da nije siguran da li je ideja naprednjaka o porezima od četiri do 10 odsto ostvariva.


- Naša država je opterećena obavezama, koji su zakonski precizirane. Toliko smanjenje poreza nije moguće bez drastičnog kršenja zakona i nepopravljivog oštećenja pravnog poretka. Budžet je krut i mnoge stavke ne mogu se kresati. Ko god bi se toga latio napravio bi političko samoubistvo, jer to bi značilo zakidanje penzija i otpuštanje viška zaposlenih. Dakle, to bi mogao da učini neko ko ima dovoljnu političku podršku. Morao bi da krene u reformu političkog sistema, a nemam utisak da je SNS sposoban za to - zaključuje Madžar.

„Genetička baza podataka”

U cilju kvalitativnog poboljšanja zdravstvenog stanja celokupne populacije, SNS u svom programu navodi da je potrebno otvoriti nacionalni genetički centar. Kako piše u beloj knjizi, postojala bi i genetička baza podataka koja bi sadržala podatke o genetičkom potencijalu, kako u pogledu predispozicija za napredak, tako i prema naslednim sklonostima za određene poremećaje. Kako smatraju u SNS, rezultat bi bio ređe rađanje dece sa određenim naslednim poremećajima, a znatno bi se i redukovala pojava pojedinih oblika kancera.

POVEZANE VESTI

Sreda 09.11.2011. 13:41
КО ВАС НИКАДА НИЈЕ СЛАГАО,НИКОЛИЋ ИЛИ ПРАВИ ТОМА!!!
Sreda 09.11.2011. 14:00
Не пада ми на памет да браним СНС и њихов политички програм, али је јако лицемерно називати њихов програм ''списак лепих жеља'' на оваквој политичкој сцени републике и поред постојећих програма! Који је критеријум за политички програм који није ''списак лепих жеља'', да није остваривање оног што је записано? Нека господа ''аналитичари'' и остали, наведу један, једини политички програм и једну једину партију чији програм није ''списак лепих жеља''. Лицемерно, без критеријума и отворено пропагандистичко празно мудровање, наших ''умних'' квазианалитичара - уствари обично спиновање малих плаћеника. Једноставно, своје наручено и плаћено мишљење представљају као чињенице - чиста манипулација.
Sreda 09.11.2011. 16:11
Šta još reći... Nisu svi isti, DVERI Pokret za život Srbije
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online