Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 25.11.2018.
11:30
Vestionline, Tanjug A

"Cilj Prištine je da se Srbi proteraju sa KiM"

Član Predsedništva SNS Goran Vesić izjavio je danas da je uvođenje taksi od 100 odsto na srpsku robu i upad ROSU na severni deo Kosovske Mitrovice i hapšenje Srba, samo nastavak politike prištinskog rukovodstva čiji je cilj zastrašivanje Srba i njihovo proterivanje iz južne srpske pokrajine.

youtube.com/Jutarnji Program TV HAPPY
Goran Vesić

- To je deo njihove konstantne politike kojom pokušavaju da pod tenzijom drže srpsko stanovništvo, kako ti ljudi ne bi videli perspektivu života na KiM. To je cilj koji postoji više decenija - rekao je Vesić za TV Pink.

Ističe da je važno što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokrenuo pitanje trajnog rešenja KiM, a svi oni, kaže, koji su bili za status kvo, bili na neki način, namerno ili slučajno, za spovođenje tog albanskog plana.

Primećuje da su najnovije mere i akcije Prištine usledile posle bezuspešnog pokušaja da Kosovo uđe u Interpol, a merama su samo želeli, kaže Vesić, da "zamene teze", kako bi njihovi građni zaboravili na dato obećanje da će Kosov biti deo Interpola.


Još jedan od razloga tih mera, navodi Vesić, jeste pokušaj pritiska Prištine na međunarodnu zajednicu, jer, ističi, verovatno nisu zadovoljni pozicijom koju trentno imaju u međunarodnoj zajednici.

- Srbija nije ona Srbija koja je bila do 2012. Kao što vidite, ne prođe nedelja a da neka zemlja ne povuče priznanje Kosova, i kao što vidite, Srbija pobeđuje na međunarodnim forumima, a kada pobedi KiM, zapravo pobeđuje velike sile koje stoje iza nje - ukazao je Vesić.

Te mere su, ponavlja, posledica frustracije prištinskog rukovodstva, čiji, kako kaže, plan stvaranja nacionalne države na teriotoriji Srbije nije uspeo, i poručio da je vreme da shvate da bez dogovora sa Srbijom nema trajnog rešenja.

- Sve ovo što su pokušali da urade ja razumem kao frustraciju, ali su na ovaj način kaznili ne samo srpsko stanovništvo, već i albansko, jer i albanci koriste srpske proizvode. Jedan nerazuman potez, suprotan i S SP i CEFTI, koji ne može da opstane na duže staze - rekao je Vesić.

Upitan da prokomentariše novi udar Prištine kojim se zabranjuje ulazak srpskih sudija i ministara na KiM, kako pišu Večernje novosti, Vesić kaže da je to deo iste te politike pritiska na Srbe i stvaranje osećaja nesigurnosti.

- Ako ne može premijerka da dođe u privatnu posetu srpskom stanovništu, šta onda mogu da očekuju građani na KiM. I kada onako divlje hapse i tuku Marka Ðurića, šta onda mogu da očekuju naši građani u južoj pokrajini - zapitao se Vesić.

Kaže da međunarodna zajednica i EU moraju da preduzmu odgovornost rešavanja pitanja KiM, jer je to, naglašava Vesić, evropski problem.

- EU ne pokazuje odlučnost čak da se poštuju njena pravila, a to su slobodan protok robe i ljudi. Ako EU nije u stanju to da obezbedi, kako može da garatnuje bilo kakav mir na teritoriji Evorpe - podvukao je Vesić.

Ukazao je da prištinsko rukovodstvo ne interesuje šta kaže EU, te da je jedina adresa koju njih interesuje SAD.

To se može videti na primeru, primećuje Vesić, da su nekoliko sati nakon uvođenja taksi na robu iz Srbije te takse ukinute za američke proizvode.

- U tome vidite da je moguće naterati Prištinu da neke odluke povuče - rekao je Vesić i dodao da SAD mora da razume da trajno rešenje ne može biti postignuto bez Srbije, koji je , kaže, ključni faktor na Balkanu.

Navodi da je Srbija na mere Prištine reagovala uzdržano, da nije uvela kontramere kojima bi zakomplikovala situaciju i odgovorila na provokaciju Prištine.

- Važno je što su predsednik i premijerka Srbije pokazali da Srbija želi mir, a da, s druge strane ne da na sebe. I pokazali smo da je nama najviše u interesu da dođe do mira i kompromisa - ocenio je Vesić.

Upitan da prokometnariše izjavu vicekancelara Austrije Hajnca-Kristijana Štrahea koji je rekao da podržava ideju o razmeni teritorija, Vesić kaže da se očigledno pokazalo da je "projekat nezavisnosti Kosova" bio fijasko i da se traže novi formati rešenja.

- Kosovo ne da nije država, nego ne liči na državu. To je evropski problem, i s obzirom šta sve dolazi sa KiM zato i ne mogu da dobiju viznu liberalizaciju - ukazao je Vesić.

S obzirom na te okolnosti, kaže Vesić, sve više političara u svetu, među kojima je i Štrahe, razume da format "nezavisnosti Kosova" nije moguć i da je potrebno naći novi format.

- I prištinsko rukovodstvo umesto da razume da su se odnosi u svetu promenili i da svoju budućnost treba da traže u dogovoru sa Srbijom, oni i dalje misle da svoje intrese treba da ostvare na štetu Srbije - zaključio je Vesić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online