Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Sreda 09.11.2011.
12:12
D. Dekić - Vesti A

Oprostili Zagrebu etničko čišćenje

Predsednik Koalicije udruženja izbeglica u Srbiji Miodrag Linta ogorčen je zbog odluke srpskih vlasti da potpišu Deklaraciju o pronalaženju rešenja za izbegla i raseljena lica.

Deklaracijom se ne rešavaju problemi srpskih izbeglica: Miodrag Linta

On je ubeđen da se tim dokumentom koji su potpisali šefovi diplomatija četiri zemlje u regionu ne rešava problem pola miliona izbeglih i prognanih Srba i 100.000 građana Srbije oštećenih u imovinskim i drugim pravima.


Ogorčeni ste usvajanjem ovog dokumenta, zašto?

- Zato što se potpisom srpskog ministra inostranih poslova Vuka Jeremića na deklaraciji Vlada Srbije zvanično odrekla borbe za povrat naših nasilno oduzetih imovinskih i stečenih prava. Mi smo tražili da se deklaracija dopuni odredbom kojom se Hrvatska, BiH, Crna Gora i Srbija obavezuju na hitan dijalog i postizanje dogovora o povratku nezakonito oduzetih imovinskih i stečenih prava izbeglih i prognanih.


Da li ste na to ukazivali srpskoj vladi i drugim najvišim institucijama?
- Naravno. Tražili smo da nas podrže u ostvarenju naših neotuđivih prava, ali nismo dobili odgovor. Obraćali smo se premijeru Mirku Cvetkoviću, išli pet puta kod predsednika Srbije Borisa Tadića i ostajali ispred zgrade Predsedništva, jer nije hteo da nas primi niko iz njegovog kabineta. Mi, međutim, nećemo odustati u traženju odgovora na pitanja koja smo im postavili.


Koja su to pitanja?
- Zašto Vlada odbija da upozna EU i međunarodne organizacije da Hrvatska godinama ne pristaje na dijalog o sprovođenju Aneksa G Bečkog sporazuma o sukcesiji gde je jasno navedeno da će svim građanima biti zaštićena i vraćena prava

Podvala u interesu Hrvatske


Da li deklaraciju četiri države u regionu doživljavate kao podvalu?
- Dokument je u interesu Hrvatske. Omogućiće im da mašu tim papirom u Briselu da će rešavati samo najtežu kategoriju socijalnih slučajeva. Podsećamo i dalje da se u Hrvatskoj masovno krše ljudska prava, jer je 1. decembra plenarna sednica na kojoj Evropski parlament treba da donese odluku da li će odobriti Hrvatskoj potpisivanje pretpristupnog ugovora za članstvo u EU.

koja su imali na dan 31. decembra 1990. Predlog tog bilateralnog sporazuma je Zagrebu upućen još 2009, a zvanični Beograd neće javno da kaže da ga Zagreb ignoriše. Zašto Vlada vodi politiku pomirenja žrtvujući imovinska i stečena prava izbeglih i prognanih Srba. Jačanje saradnje i pomirenje u regionu snažno podržava i naša koalicija, ali bez kompromisa na račun ljudskih prava. To ne sme da bude lažno pomirenje.


S ovim problemom ste upoznali Evropski parlament i više međunarodnih zvaničnika. Da li ste dobili odgovor?

-Da, uputili smo pismo na 13 adresa u EU i razgovarali sa više ambasadora zemalja članica EU akreditovanih u Beogradu, ali su nas pitali imamo li podršku Vlade Srbije, predsednika i parlamenta. Shvatili smo da ništa nećemo uraditi ako nas vlast u Srbiji ne podrži i zato ćemo da istrajemo u zahtevu za suštinskim međudržavnim dijalogom. Zalažemo se za politiku čistih računa, poštovanja ljudskih prava i reciprocitet, a ne za popuštanje da bi Hrvatska kao članica EU bila saveznik Srbije u evro integracijama. Ako to neće, neka nam neko iz srpske vlasti otvoreno kaže da će žrtvovati naša neotuđiva prava. 

POVEZANE VESTI

Sreda 09.11.2011. 12:19
kakva izdaja na vrhu.....nevidjena u istoriji.....smuchili su mi se.....a i svi oni koji su glasali za njih....dovode talibane da ih razmnozavaju po Srbiji,Srbima na KiM su zabili noz u ledja, drze muftiju i njegovu dzamahiriju u Rashkoj i hrane krmka da im daje input za indipendent vojvodinu.....sramota me i za njih.....
Sreda 09.11.2011. 12:34
Несрпска влада несрпски се и понаша. Прогнаници из Хр су свугде као непожељан чир, а што би се ови владајући ухљузи бавили њиховим проблемима, ако они ту немају личне користи? ФУЈ какви су.
Sreda 09.11.2011. 13:52
Ustasama ne sme nikad biti oprosteno,jer bi to bilo pljuvanje po svim ubijenim Srbima.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online