Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Četvrtak 09.01.2014.
20:22
Beta A

"Vlada da reaguje na diskriminaciju Srba u Hrvatskoj"

Koalicija udruženja izbeglica zatražila je sazivanje posebne sednice Skupštine Srbije na kojoj bi se raspravljalo o problemima izbeglih i prognanih Srba i Srba povratnika u Hrvatskoj i BiH i usvojila Rezolucija o poštovanju njihovih ljudskih prava.

Miodrag Linta
 

Kako se navodi u saopštenju koje je potpisao predsednik Koalicije Miodrag Linta, od Vlade Srbije traži se da pokrene stalni dijalog sa Vladom Hrvatske i Savetom ministara BiH o rešavanju otvorenih pitanja.

Pročitajte još: Skandal: Hrvatska carina pretresla kola vlade Srbije

Reč je, kako se navodi, o problemima nestalih lica i ratnih zločina, kao i o pitanjima otete imovine i stečenih prava, naknadi štete za uništenu, oštećenu i nestalu imovinu, očuvanju nacionalnog i kulturnog identiteta Srba u Hrvatskoj i Federaciji BiH, ekonomskom razvoju srpskih krajeva u Hrvatskoj i Federaciji BiH.

U saopštenju povodom "nastavka antisrpskih incidenata" u Hrvatskoj početkom ove godine Linta je ocenio da to "pokazuje da u Hrvatskoj nema stvarne volje da se poštuju Ustav i zakoni" i da se "procesuiraju svi oni pojedinci i grupe koji šire govor mržnje, nasilja i nezakonitosti".

"Hrvatsko društvo, osim časnih izuzetaka, nije spremno da javno osudi antićiriličnu i antisprsku kampanju u Hrvatskoj. Tu, pre svega, mislimo da Katoličku crkvu, Hrvatsku akademiju nauka i umetnosti, Hrvatsko društvo književnika, Maticu hrvatsku", naveo je Linta u saopštenju i dodao da ćutanje EU "dodatno ohrabruje
antisrpsko delovanje".

U saopštenju se navodi da se u Hrvatskoj od početka godine desilo više antisrpskih incidenata, uključujući skrnavljenje pravoslavnog groblje u Čepinu kod Osijeka, skidanje i uništavanje dvojezičnih tabli u Vukovaru i Puli i urezivanje slova U na vozilu beogradskih tablica u Splitu.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 09.01.2014. 20:24
Oće kako da neće, opet će im se izvinuti.
Četvrtak 09.01.2014. 20:47
Marionetska vlast u Srbiji ne sme dizati glas protiv Hrvatske jer bi to ugrozilo evrointegracije koje osiguravaju sigurnu propast Srbije!
Četvrtak 09.01.2014. 21:29
Pa zar ste očekivali da će da reaguju???!!! Pa srbijanska vlada radi zajedno sa Hrvatskom protiv Srba tamo, samim ćutanjem i razmišljanjem da povuče tužbu, što samo lud može da uradi, a oni su više nego ludi. Ćute i na nova katoličenja, ćutali bi i da se ovoga momenta strelja desetine Srba. To je nekako u tradiciji srpskih vlada od 2000.godine - ćutnja zarad novog "bratstva jedinstva" unutar EU.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online