Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 19.10.2011.
21:48
Vestionline A

Sveobuhvatan plan za sever Kosova

Evropska komisija traži od vlade samoproklamovane republike Kosovo sveobuhvatan plan za sever Kosova, javlja radio Dojče vele prenoseći stavove analitičara, koji vide dva moguća rešenja - ili da tom oblašću privremeno upravlja Evropska unija ili da se plan Martija Ahtisarija prilagodi.

Na Kosovu ne postoji potreba ni za kakvom (međunarodnom) administracijom: Hajredin Kuči
 

Neki od analitičara smatraju da bi sever Kosova, do sprovođenja plana Martija Ahtisarija, trebalo da bude pod privremenim nadzorom Evropske unije, što bi omogućilo postepenu integraciju srpske manjine. Na nedostatke o pitanju integracije Srba, posebno onog dela stanovništva koje živi na severu, ukazano je i u izveštaju Evropske komisije o napretku Kosova, podseća Dojče vele.


Šef kancelarije Evropske komisije za vezu sa Kosovom Kaldon Sino predlaže vladi u Prištini da napravi sveobuhvatan plan za sever.


"Dok je integracija Srba na jugu poboljšana, na severu su se tenzije povećale. Zbog toga je važno da Priština pokrene sveobuhvatan plan za sever Kosova", istakao je Sino. Međutim, predlog kosovske vlade predstavlja u suštini samo mere koje treba preduzeti u cilju stvaranja reda i zakona, a u smislu ekonomskog razvoja i implementacije plana Martija Ahtisarija.

Kosovo - Evropski region

Zamenik premijera Hajredin Kuči rekao je lokalnim medijima da vlada Kosova isključuje mogućnost međunarodne administracije na severu.


"Tamo ne postoji potreba ni za kakvom (međunarodnom) administracijom. Potrebno je samo sprovođenje reda i zakona, potrebna je implementacija ustava i Ahtisarijevog plana“, rekao je Hajredin Kuči.


Istovremeno, više nevladinih organizacija zastupa ideju da bi sever Kosova trebalo da dobije "status evropskog regiona". To bi bila opcija za privremeno rešenje pitanja severa Kosova, predložio je Evropski pokreta Kosova, čiji je predsednik Behljulj Bećaj. Prema njegovim rečima, trebalo bi rekonfigurisati postojeću misiju u smislu restrukturiranja vlasti - kako izvršnih tako i sudskih.

Uz konsultacije i saradnju sa Evropskim sudom, u smislu izgradnje specifičnih odnosa tog područja sa Kosovom, Srbijom i naravno Evropskom unijom, ta oblast treba da dobije status evropskog regiona, ocenio je Bećaj.

POVEZANE VESTI

Sreda 19.10.2011. 22:01
Kosovo nije evropski region (osim geografski) vec srpski. Pomenuti plan Martija Ahtisarija Srbija nije prihvatila, prihvatili su siptari (normalno kad su za to platili 20 miliona € ) i njihovi evropsko-americki mentori. A predstavnici vlasti trabaju reci ovoj "gospodi" iz Eu da je ovo direktno mesanje u unutrasnje strvari suverene drzave Srbije.
Sreda 19.10.2011. 22:11
"Braćo i sestre, ja sam svoj izbor odavno napravio. Nikada se neću pomiriti sa tim da zapadne agenture i tajkuni koji su njihov finansijski instrument vode ovu stranku. Nikada se neću pomiriti sa onima koji otimaju Kosovo i Metohiju i rastaču nam zemlju. Ne može biti pomirenja između mene i marionetsko-izdajničke grupe, koja želi da promeni ideologiju stranke u trenutku kada nam ubijaju ljude na demonstracijama, isporučuju srpske glave, a Evropska unija nastavlja da postavlja nove uslove, i zahteva izvršenje novih naloga, koji vode ka urušavanju našeg suvereniteta i teritorijalnog integriteta." - Dr Vojislav Šešelj I ja sam svoj izbor odavno napravio...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online