Sreda 19.10.2011.
21:48
Vestionline

Sveobuhvatan plan za sever Kosova

Na Kosovu ne postoji potreba ni za kakvom (međunarodnom) administracijom: Hajredin Kuči
 

Neki od analitičara smatraju da bi sever Kosova, do sprovođenja plana Martija Ahtisarija, trebalo da bude pod privremenim nadzorom Evropske unije, što bi omogućilo postepenu integraciju srpske manjine. Na nedostatke o pitanju integracije Srba, posebno onog dela stanovništva koje živi na severu, ukazano je i u izveštaju Evropske komisije o napretku Kosova, podseća Dojče vele.


Šef kancelarije Evropske komisije za vezu sa Kosovom Kaldon Sino predlaže vladi u Prištini da napravi sveobuhvatan plan za sever.


"Dok je integracija Srba na jugu poboljšana, na severu su se tenzije povećale. Zbog toga je važno da Priština pokrene sveobuhvatan plan za sever Kosova", istakao je Sino. Međutim, predlog kosovske vlade predstavlja u suštini samo mere koje treba preduzeti u cilju stvaranja reda i zakona, a u smislu ekonomskog razvoja i implementacije plana Martija Ahtisarija.

Kosovo - Evropski region

Zamenik premijera Hajredin Kuči rekao je lokalnim medijima da vlada Kosova isključuje mogućnost međunarodne administracije na severu.


"Tamo ne postoji potreba ni za kakvom (međunarodnom) administracijom. Potrebno je samo sprovođenje reda i zakona, potrebna je implementacija ustava i Ahtisarijevog plana“, rekao je Hajredin Kuči.


Istovremeno, više nevladinih organizacija zastupa ideju da bi sever Kosova trebalo da dobije "status evropskog regiona". To bi bila opcija za privremeno rešenje pitanja severa Kosova, predložio je Evropski pokreta Kosova, čiji je predsednik Behljulj Bećaj. Prema njegovim rečima, trebalo bi rekonfigurisati postojeću misiju u smislu restrukturiranja vlasti - kako izvršnih tako i sudskih.

Uz konsultacije i saradnju sa Evropskim sudom, u smislu izgradnje specifičnih odnosa tog područja sa Kosovom, Srbijom i naravno Evropskom unijom, ta oblast treba da dobije status evropskog regiona, ocenio je Bećaj.

2024 © - Vesti online