Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Utorak 18.10.2011.
20:41
B92 A

"Albancima teže nego Srbima na KiM"

Kada iz Preševske doline vide kako se Srbi na KIM bore za svoja prava shvataju da su Albanci na jugu Srbije u težem položaju nego Srbi na KIM, kaže Riza Haljimi.

Dovoljno je uporediti da se na Srbe sa Kosova troši se 500 miliona evra godišnje, dok stanovnik u opštini Preševo ne dobija više od 400 evra od države: Riza Haljimi
 

Budući da je bojkot popisa u Preševu, Bujanovcu i Medveđi uspeo, narodni poslanik u Skupštini Srbije i lider preševske Partije za demokratsko delovanje, kaže da se u tome može videti i uticaj događaja na Kosovu. Jer, kako kaže, dovoljno je uporediti da se na Srbe sa Kosova troši 500 miliona evra godišnje, dok stanovnik u opštini Preševo ne dobija više od 400 evra od države.

On smatra da su Preševo i Kosovo spojeni sudovi i dodaje da ne mogu u savremenom svetu, na razdaljini od svega stotinak kilometara, da se drastično koriste različita merila. Razlog zašto popis u Preševu nije uspeo, prema rečima Haljimija, jeste nedostatak dvojezičnih obrazaca, neadekvatna etnička struktura instruktora, ali i to što nije omogućeno stanovništvu izbeglom za vreme ratnog stanja 1999. da se vrati, pa danas imamo pojavu pravno „nevidljivih“ građana. On ističe da Albanci sa juga Srbije imaju gorko iskustvo sa popisom iz 2002, kada je njihov broj „smanjen za trećinu“.

„Te godine je prvi put primenjen novi princip da se ljudi, koji su duže od godinu dana u inostranstvu, ne računaju. I danas u atmosferi kada čitave porodice odlaze privremeno iz Srbije, u pokušaju da dobiju azil, nemoguće je obavljati popis. Nama je stalo da imamo tačnu sliku stanovništva u ove tri opštine“ , kaže Haljimi. 

On iznosi podatak da je u Bujanovcu od 22 popisivača, samo osmoro bilo Albanaca, a u Medveđi nijedan. Haljimi tvrdi da je besperspektivnost u Preševu danas mnogo veća nego vreme Miloševića.

„Neka vam kao primer posluži podatak da je za prva četiri razreda osnovne škole ove godine obezbeđen samo bukvar iz Albanije, i to nakon godinu i po čekanja, kao i još tri-četiri udžbenika. Tu je i nepriznavanje univerzitetskih diploma iz Prištine i Tirane. Iljir Meta je tri puta dolazio u Srbiju, ali Beograd nije bio zainteresovan da s Tiranom potpiše sporazum o međusobnom priznavanju diploma“ , objašnjava Haljimi.

POVEZANE VESTI

Utorak 18.10.2011. 22:50
STRASNO MI JE ZAO OVIH SIPTARA.....
Utorak 18.10.2011. 23:35
Nisu to spojeni sudovi već si ti pobrkao lončiće.
Sreda 19.10.2011. 08:23
Slusaj ti KELJEMENDI,zivis u Srbiji i treba da znas sroski jezik.Tacka ps:Drugog opravdanja nema.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online