Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 06.10.2011.
13:37
Đ. Barović - Vesti A

Šta će im Mladić kad BIA sve zna!

Državni tužilac Zagorka Dolovac potvrdila je da će od Haškog tribunala zatražiti saslušanje generala Mladića o događajima u vojnom objektu Karaš u Beogradu, u kojem su, pre sedam godina, pod i dalje misterioznim okolnostima, poginula dvojica gardista tadašnje Vojske Jugoslavije.

MISTERIJA I POSLE SEDAM GODINA: IStraga na mestu stradanja gardista
 

Državni tužilac je objasnila da se sa ovim zahtevom složilo i Tužilaštvo za ratne zločine, a da će saslušanje generala Mladića doprineti rasvetljavanju ovog događaja.


- Sa tužiocem Vladimirom Vukčevićem sam u kontaktu. Poredimo podatke do kojih su došli on i Akcioni tim prilikom analize kretanja i potrage za pomagačima u Mladićevom slučaju - kazala je Dolovac.

Božo Prelević, nekadašnji šef nezavisne Državne komisije koja je ispitivala pogibiju gardista u Topčideru kaže da bi svedočenje Mladića umnogome pomoglo u rasvetljavanju istine, ali ukazuje da se ova misterija mogla rešiti mnogo ranije.

- Čini mi se da se i danas neko trudi da "ljulja priču" kako bi javnost pomislila da se nešto događa, a zapravo se tapka u mestu. Čim sam oformio komisiju zatražio sam da se skinu svi tragovi iz ovog objekta i okoline. Na taj način bismo sada mogli upoređivanjem DNK uzoraka da saznamo da li je general Mladić tamo boravio ili ne. Međutim, to nikad nije učinjeno - kaže Prelević.


Prema njegovim rečima, komisija kojom je predsedavao nikad nije imala opipljive dokaze da je u Karašu zaista boravio nekadašnji komandant vojske bosanskih Srba, ali da je bilo ozbiljnih indicija da su gardisti ubijeni zato što su videli nešto što nisu smeli.


- Zaista je pitanje koliko bi danas saslušanje Ratka Mladića moglo da pomogne. To je čovek koji je otišao u Hag da se više nikad ne vrati i toga je svestan. Teško je predvideti da li bi čovek u takvom položaju želeo da bilo šta kaže - naglašava Prelević.

S druge strane, Mladićev pravni zastupnik, advokat Miloš Šaljić, kaže da bi državni tužilac uštedeo dosta para državi na putne troškove i smeštaj u Holandiji ako bi se obratio Bezbednosno informativnoj agenciji.

- BIA odlično zna gde je general Mladić bio i šta je radio u tom periodu, tako da je zahtev za njegovim saslušanjem besmislen. I ja i moj kolega, koji ga brani u Hagu, Branko Lukić nećemo dozvoliti da ga saslušaju, jer bi to bilo iživljavanje - kaže Šaljić.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 06.10.2011. 15:54
Zar je teško priznati da je u tunelima "Karaša" bila dobro čuvana droga i da su ova dva nesrećna momka našla u pogrešno vreme na pogrešnom mestu prilikom isporuke. Prvo je korumpirana veza druga tate probala da montira da su se sami pobili, samo da tatin sin ne zaglavi robiju. Onda je skrenuta priča na Mladića koji je živeo u stanu bre kao čovek, a ne u nekom krtičnjaku kao zver. Lakše je i jevtinije ispitati sina komandanta kasarne, ali je očigledno opasnije za žute glodare jer mu duguju još od 5 oktobra 2000. Smrdi sve do neba.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online