Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 04.10.2011.
16:58
Beta A

Problem lažnih azilanata neka reši EU

Problem priliva lažnih azilanata iz Srbije i Makedonije u EU mogu da reše same zemlje članice skraćenjem postupaka odlučivanja o zahtevima, ocenili su osnivači Evropske inicijative za stabilnost (ESI).

U tekstu na EUobzerveru (EUobserver) ističe se da bi suspenzija bezviznog režima, koja se opet razmatra u nekim zemljama članicama, imala katastrofalne posledice.

Iz Srbije je prošle godine u EU došlo 17.715 zahteva za azil, a iz Makedonije 7.550, većinu su podneli Romi, prihvaćeno je samo 2,2 odsto i to većinom iz humanitarih razloga poput lečenja, a 85 odsto zahteva podneto je u samo tri zemlje - Nemačkoj, Švedskoj i Belgiji.

EU traži od Srbije i Makedonije da čuva njene granice, što je licemerno

Te tri zemlje se, osim blagostanjem i velikom zajednicom sa Balkana, po čemu nisu jedinstvene, odlikuju dugačkom procedurom odlučivanja o azilu koja za građane Balkana traje dva do pet meseci, ističe se u analizi. Za to vreme, osobe koje su se prijavile za azil imaju smeštaj, hranu odeću, zdravstvenu negu i besplatno školovanje dece, pa je to za neke Rome privlačna mogućnost.

"Čak i ukoliko je zahtev na kraju odbijen, troškovi, koji za autobusku kartu do severa Evrope iznose između 60 i 80 evra, mogu biti vredni toga", navodi se u analizi.

"To je plaćeni odmor u EU", kazao je jedan radnik u službi za azil.

Treba imati u vidu i da se boravak može produžiti, pa je tako prošle godine u jednom slučaju žalbenom procedurom u Nemačkoj proces produžen na šest meseci.

"Sistem azila nije za to stvoren, i time se istiskuju pravi zahevi za azil, ali nije nelegalno pokušati", dodaje se u analizi.

Kako se ističe, ranije su tražioci azila dobijali i veće koristi u Nemačkoj i Belgiji - do oktobra 2010. godine te zemlje su pružale pomoć za dobrovoljni povratak onima čiji zahtevi su odbijeni. Pored plaćenog povratka, četvoročlana porodica je mogla da dobije 1.800 evra u Nemačkoj i 750 evra u Belgiji.

EU je od početka tražila od Srbije i Makedonije da sprovedu niz mera da bi se priliv lažnih azilanata sprečio, a jedna od njih su opsežne informativne kampanje kojima bi se potencijalni kandidati za azil obavestili da imaju male šanse na uspeh i time obeshrabrili.


Time je, prema oceni autora, promašena poenta.

"Ukoliko je prava motivacija ne da se dobije azil (mada se čovek uvek može nadati) već da se kroz proceduru izvuče korist, ljudi će nastaviti da podnose zahteve", ističe se u analizi.

Naveden je i primer Austrije, Francuske i Holandije, koje su takođe bogate države sa dosta imigranata sa Balkana, ali koje imaju manji problem sa prilivom potencijalnih azilanata. Njihova procedura za azil traje do dve sedmice.

Autori su kritikovali zahtev EU da Srbija i Makedonija kontrolišu ljude na granicama.

"Budući da su skoro svi koji traže azil Romi, teško je izbeći etničko profilisanje i otvorenu diskriminaciju. EU je pronašla za to birokratsku masku, tražeći od Srbije i Makedonije da primene Šengensku konvenciju", navodi se u tekstu.

Ta konvencija predviđa da granična policija EU sprečava osobe koje nemaju dokumenta koja potrkrepljuju razloge njihovog boravka ili dovoljno novca za boravak da uđu u zonu, navodi se na EUobzerveru.

"Međutim, to je obaveza na ulasku, a ne na izlasku, a Srbi i Makedonci nisu čuvari granice EU. Ono što EU traži je duboko licemerno. Zar nije i jedan od uslova za uklanjanje prepreke za putovanje za balkanske zemlje bio da se svim građanima omogući da putuju i imaju lična dokumenta, a drugi da se sprovedu politike za (poboljšanje položaja) Roma", navodi se u saopštenju ESI.

"Rešenje je očigledno. Dužinu procedure za azil treba radikalno smanjiti", ističu autori, uz ocenu da to treba da se odnosi na sve zemlje koje dobiju viznu liberalizaciju na osnovu ispunjenih uslova.

U suprotnom, kako se navodi, svaki ugovor te vrste donosi opasnost od
priliva velikog broja zahteva za azil. To se i sada može učiniti kroz uspostavljanje prioriteta u zhtevima i upućivanje u ubrzanu proceduru, a to su Nemačka i Brlgija i ucinile za osobe sa Balkana, a Švedska pokušava da smanji period čekanja za
sve zahteve.

"Od juna ove godine, broj zahteva za azil iz Srbije i Makedonije drastično je opao u sve tri zemlje. Izgleda se problem ipak može rešiti", navodi se u analizi.

POVEZANE VESTI

Utorak 04.10.2011. 17:09
Vecina muslimana i sptara sa KiM, koji su prethodno plativsi dobili srpski pasos sa adresom prebivalista u Kraljevu i sl. Podnose zahteve za azil, a u zemljama se evidentiraju kao Srbi. a o licemerju Eu i dvostrukim standardima isuvisno je diskutovati.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online