Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Ponedeljak 26.09.2011.
20:21
Beta A

Srbija priprema udžbenike na albanskom

Ministartsvo prosvete Srbije priprema udžbenike na albanskom jeziku, a obezbedilo je predavače i nastavne programe za istureno odeljenje Ekonomskog fakulteta u Bujanovcu, i ono bi do 15. oktobra trebalo da počne da radi, izjavio je u Leskovcu ministar Žarko Obradović.

Žarko Obradović
 

"Vrlo aktivno radimo. Moramo poslati zahtev za odobrenje udžbenika i drugih nastavnih sredstava. Nacionalni savet Albanaca nam je dostavio jedan broj naslova, ali još nije utvrđeno da li oni odgovaraju nastavnom planu i programu Srbije", kazao je Obradović.


On je objasnio da savet manjinskih zajednica bira knjige po kojima bi trebalo da se izvodi nastava na maternjem jeziku zajednice, a da Republički zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja određuje da li su one u skladu s nastavnim planom i programom, i da li mogu da se štampaju i koriste.


Ministar nije znao da kaže kada će dostavljeni naslovi biti odobreni i prevedeni, ocenivši da je to složen posao.


Malo kašnjenje zbog lokalne samouprave

Prema njegovim rečima, ministarstvo je spremno da 1. oktobra u Bujanovcu otvori istureno odeljenje Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Nišu, ali da će taj rok najverovatnije biti pomeren jer lokalna smouprava nije pripremila prostor za nastavu.
 

Dozvoljen bukvar iz Tirane

Ministar je podsetio da je Srbija dozvolila prevođenje i štapmanje bukvara iz Tirane, kao i da je određen broj udžbenika za učenike prvog, drugog i trećeg razreda osnovne škole podeljen besplatno.

"Primera radi, bukvar je kasnio jer je trebalo promeniti jednu stranicu u njemu. Dozvolili smo da izdavač bude iz Tirane, ali je Nacionalni savet Albanaca našao izdavača u Srbiji, što je prolongiralo štampanje", kazao je Obradović.

"Razgovarali smo s profesorima iz Tetova i dogovorili se da njih 12 u Bujanovcu predaje na albanskom. Želeli smo da fakultet počne da radi 1. oktobra, ali lokalna zajednica nije obezbedila prostor. Videćemo šta je razlog. Mislim da neće biti problema čak i ako nastava počne 10. ili 15. oktobra", rekao je Obradović.


Ministar je ocenio da iza učestalih protesta Albanaca u Preševu i Bujanovcu zbog nedostatka udžbenika stoje politički razlozi.


"Obrazovanje je povod, a politika suština. Protest zbog obrazovanja ne počinje himnom i zastavama druge države", naveo je Obradović.


On je dodao da se previđa da je uslov za odobravanje udžbenika na jeziku manjina mišljenje nacionalnog saveta, i da je formiranje Saveta albanske zajednice kasnilo, što je i "jedan od razloga kašnjenja udžbenika".

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 26.09.2011. 20:26
U novom udžbeniku verovatno neće biti heroji Boro i Ramiz nego Boki i Hašiš.
Ponedeljak 26.09.2011. 20:36
ima li ovde srba? ministar je iz nama "bratske drzave",zar ne? ta bratska drzava je jos vise bratska sa albanijom. ima li ovde srba?
Ponedeljak 26.09.2011. 22:58
Koliko sam uvjeren u vasu EU integraciju, nebi me iznenadilo da pripremate udjbenike na albanskom jeziku za preostale Srbe na KiM !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online