Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 14.11.2013.
14:44
Beta A

Albanci traže nazad oduzete udžbenike

Nacionalni savet Albanaca pokušaće da obezbedi potrebnu dokumentaciju za udžbenike na albanskom jeziku koji su zbog nedostatka papira oduzeti u osnovnoj školi u selu Rajince u opštini Preševo, izjavio je predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Galip Bećiri.

Foto: Ilustracija
 

Bećiri je za agenciju Beta izjavio da je to u Bujanovcu dogovoreno sa šefom Koordinacionog tela Vlade Srbije za opštine Bujanovac, Preševo i Medveđa Zoranom Stankovićem na sastanku sa albanskim liderima iz tih opština, u prisustvu predstavnika OEBS-a Erika Mantera.

Od albanskih lidera sastanku su prisustvovali poslanik Riza Haljimi, predsednik opštine Bujanovac Nagip Arifi, predsednik Skupštine opštine Bujanovac Jonuz Musliu, predsednik Opštinskog odbora Partije za demokratsko delovanje u Bujanovcu Šaip Kamberi, predsednik opštine Preševo Ragmi Mustafa i predsednik Demokratske unije Albanaca Rahmi Zuljfiu.

"Nacionalni savet Albanaca će dostaviti zahtev Ministarstvu obrazovanja legitimnim putem, po proceduri koju obavlja Nacionalni savet, da se legalizuju sve knjige koje su oduzete, a stvar je Ministarstva da li će to odobriti ili ne", kazao je Bećiri.

Po njegovim rečima, u osnovnoj školi u selu Rajince u opštini Preševo pre šest dana oduzeti su udžbenici za učenike od prvog do četvrtog razreda, među kojima su oni koji imaju odobrenje za korišćenje Ministarstva prosvete, ali ima i onih koji to odobrenje nisu dobili.

Predsednik Koordinacionog tela Zoran Stanković ranije je izjavio da je u selu Rajince zaplenjeno 5.060 udžbenika na albanskom jeziku na osnovu naloga Osnovnog tužilaštva u Vranju, jer udžbenici koji su stigli s Kosova, nisu imali prateću dokumentaciju.

Bećiri navodi da većina udžbenika za nastavu na albanskom jeziku za osnovnu školu u najvećoj meri ima odobrenja Ministarstva prosvete Srbije za korišćenje, a problem postoji samo sa udžbenicima za likovnu i muzičku kulturu za niže razrede, i za istoriju i geografiju za više razrede osnovne škole.

"Među oduzetim udžbenicima je matematika od prvog do četvrtog razreda, čiji je autor iz Preševa i koja ima odobrenje Ministarstva obrazovanja, kao i bukvar iz Tirane, koji takođe ima odobrenje Ministarstva. Problem su udžbenici za likovnu i muzičku kulturu iz Prištine koji nemaju odobrenje Ministarstva obrazovanja", kazao je
Bećiri.

"O problemu sa oduzetim udžbenicima sam u Bujanovcu razgovarao i s nemačkim ambasadorom Hajncom Vihelmom i stav je Nemačke da se taj problem što pre reši, odnosno da se prevaziđe bez stvaranja tenzija", rekao je Bećiri.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 14.11.2013. 15:47
Najveća sramota jedne države jeste da dozvoli da manjinama prvi jezik bude njihov etnički a ne zemlje u kojoj su. Toga ima samo u Srbiji i u Crnoj Gori. A Hajnc Vilhelm neka te udžbenike iz Tirane preusmjeri u Njemačkoj u većem tiražu za tamošnje šiptare, i da ga stavi kao prvi jezik a njemački kao drugi.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online