Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 10.02.2019.
09:11
Vestionline,b92.net A

"Predstavnici Prištine doživeli potpuni debakl"

Sednica SB UN pokazala da je bilo potrebno da se izborimo da KiM ostane na dnevnom redu, jer su predstavnici privremenih institucija u Prištini doživeli debakl.

Tanjug
Ivica Dačić

To je izjavio ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

On je, u izjavi za RTS, rekao da je ta sednica Saveta bezbednosti UN bila veoma pozitivna, ali je dodao da ne treba očekivati da će se nakon nje situacija na Kosovu i Metohiji automatski popraviti. 

Dačić je ukazao da su članice Saveta bezbednosti UN jednoglasno osudile prištinsku odluku o uvođenju taksi na robu iz Srbije, a većina i formiranje vojske Kosova. 

- Svi su osudili takse, većina je osudila i odlku o formiranju vojske Kosova. Ali, za (ambasadorku) Vljoru Čitaku je veliko iznenađenje kada je od predsednika Amerike čula da momentalno mora da se ukinu takse. Bez obzira što je odnos 10 prema pet u smislu ko je priznao Kosovo, desilo se da je (u Savetu bezbednosti) pet zemalja koje nisu priznale Kosovo, ali pored toga Peru, Obala Slonovače, pa čak i Belgija tako žestoko govore protiv poteza kosovskih vlasti, da su predstavnici Prištine veoma nervozno reagovali, čak su i vređali same članice - rekao je Dačic za RTS. 

Ministar Dačić je istakao da je ova sednica prvi slučaj od 2012. godine, otkad učestvuje na sednicama, da nijedna zemlja nije pozvala druge zemlje da priznaju jednostrano proglašenu kosovsku nezavisnost. 

Dačić je naglasio da postoji nastojanje Zapada da se Kosovo skine sa dnevnog reda Saveta bezbednosti. 

- To je mišljenje da je Rezolucija 1244 izgubila na značaju, da UNMIK više ne treba da postoji i da ta tema Kosova više nije aktuelna, odnosno da ima mnogo važnijih tema o kojima Savet bezbednosti treba da razgovara - rekao je Dačić. 

Kako kaže, zapadne zemlje su onda pribegle tome da kada država koja je priznala Kosovo predsedava Savetom, ona skida Kosovo sa dnevnog reda, kao što je to uradila Velika Britanija. 

- Ne možete da se izborite sa tim, jer je onda potrebno proceduralno glasanje. Ako neka zemlja koja nije priznala Kosovo stavi Kosovo na dnevni red, onda oni traže proceduralno glasanje o svakoj tački dnevnog reda. To znači da je postojala velika opasnost da se ta tema potpuno skine sa dnevnog reda - kaže Dačić. 

On je dodao da je Srbija sama išla u susret tim događajima i rekla: "U redu od nas i ne zavisi to koliko će puta da bude ta sednica, već zavisi od članica Saveta bezbednosti i toga koliko često generalni sekretar piše izveštaj. On piše na tri meseca, ali da vidimo koja je to optimalna brojka, nemoguće je da ta tema bude skinuta sa dnevnog reda". 

I pokazalo se obrnuto: da smo postigli dogovor - ove godine će biti tri sednice, sledeće godine će biti dve sednice, dalje ćemo razgovarati shodno situaciji", naglasio je Dačić. 

- Ova sednica je pokazala da je bilo potrebno da se izborimo da Kosovo ostane na agendi, jer su predstavnici privremenih institucija u Prištini na ovoj sednici doživeli potpuni debakl - istakao je Dačić. 

Podsećajući da od prištinskih vlasti dnevno dolazi "po 10 različitih vrsta izjava", Dačić naglašava da ostaje da se vidi da li će takse biti ukinute. 

Prema rečima ministra, kosovski predsednik Hašim Tači uvek govori da treba nastaviti dijalog Beograda i Prištine po svaku cenu, kada ode u Vašington, ali da po povratku u Prištinu menja svoju retoriku. 

Podsećajući da je Kadri Veselji nagovorio kosovskog premijera Ramuša Haradinaja, koga Dačić naziva Tačijevim čovekom, da takse sa 30 uveća na 100 odsto, ocenjuje da se prištinske vlasti igraju "dobrih i loših policajaca". 

- Oni su doveli pregovarački proces u pitanje - rekao je Dačić i istakao da Beograd neće nastaviti dijalog sve dok se takse ne ukinu.

POVEZANE VESTI

Nedelja 10.02.2019. 12:22
А шта "српски" политичари доживљавају задњих деценија?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online