Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 14.09.2011.
16:50 >> 16:01h
Beta A

"Cerićeva izjava štetna za Bošnjake u Sandžaku"

Poslanik Socijaldemokratske partije Sandžaka Meho Omerović ocenio je da izjave reisa Islamske zajednice BiH Mustafe Cerića da Srbija diskriminiše Bošnjake u Sandžaku "neće doneti ništa dobro" Bošnjacima.

Poslanik Socijaldemokratske partije: Meho Omerović
 

"Tvrdnja da 'država Srbija proizvodi ambijent straha i linča kao što je bilo u predgenocidnom periodu u BIH' je veoma opasna i uznemiravajuća", naveo je Omerović za agenciju Beta.

"Verski poglavari ne bi trebalo da se mešaju"

Poslanik Bošnjačke demokratske stranke Sandžaka Esad DŽudžević ocenio je danas da verski poglavari ne bi trebalo da se mešaju u politička pitanja ali da država nerešavanjem problema Bošnjaka "otvara prostor" za takve izjave.

"Država ignorantskim odnosom prema problemima rešavanja prava Bošnjaka u institucijama sistema otvara prostor za takve izjave", kazao je DŽudžević agenciji Beta povodom izjave Reis-ul-uleme Islamske zajednice u BiH Mustafe Cerića.

On je naveo da već dve i po godine ukazuje predstavnicima Vlade i ministarstava na proces zaustavljanja i onemogućavanja zagarantovanih prava Bošnjaka.

"Ako država tako nastavi otvoriće prostor za izjave koje daju Cerić i Muamer Zukorlić", kazao je DŽudzević koji je u Skupštini Srbije zamrzao funkciju poslanika i od kraja jula ne učestuvje u njenom radu
zbog napada na njegov službeni automobil.

Džudžević je dodao da smatra da bi sve probleme koje imaju
Bošnjaci u Sandžaku trebalo rešavati kroz institucije.

Poslanik je ocenio da bi, "zloupotrebljavajući funkciju duhovnog poglavara, Cerić izgleda želeo da odlučuje u ime svih Bošnjaka, i onih van Bosne, i onih koji su vernici i onih koji to nisu".

"Kao da smo mi neko pleme koje nema pojma sa životom, narod koji ne zna da misli, koji ne zna šta je dobro za nas, kao da smo nezreli, kao da ne vidimo kod sopstvenih očiju, pa bi on da nas prosvetli i vodi. Kuda?", upitao je Omerović.

Prema njegovim rečima, umesto da reis miri svoje vernike, on je dodatni faktor novih podela.

"Svoju kampanju za novi mandat reisa u BiH može da vodi među vernicima i na to ima pravo, ali ne može da pripadnicima svog naroda- građanima u drugoj državi bude tutor i konfrontira ih sa državom u kojoj žive", naveo je poslanik SDP.

Dodao je da je, "ne tako davno, jedan tutor iz Beograda hteo da vodi Srbe na svim prostorima SFRJ, pa znamo kako se to završilo".

"I zato, reisu bi bilo najbolje da nam više ne pomaže. Tako bi nam najviše pomogao", naveo je Omerović.

Reis-ul-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić optužio je juče Srbiju da sprovodi "pojačanu diskriminaciju" nad Bošnjacima u Sandžaku i izrazio bojazan da Srbija u Sandžaku provocira novo krizno žarište u Evropi.

"Kao duhovni poglavar Bošnjaka muslimana želim da skrenem pažnju međunarodnim institucijama i organizacijama, posebno evropskim, da se
u Sandžaku krše verska i nacionalna prava Bošnjaka i izražavam opravdanu bojazan da organi države Srbije u Sandžaku provociraju novo krizno žarište u Evropi", naveo je Cerić u saopštenju.

Cerić je naveo da, dok Bošnjaci u BiH još uvek po masovnim grobnicama traže kosti žrtava genocida, nad njihovim sunarodnicima u Sandžaku država Srbija intenzivira pritiske, vrši diskriminaciju, guši njihova nacionalna i verska prava i tako nastoji da proizvede "ambijent straha i linča kao što je to bilo u predgenocidnom periodu u BiH".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online