Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Utorak 13.09.2011.
14:03
Beta A

Spomen ploča Milovanu Đilasu u Beogradu

Spomen ploča Milovanu Đilasu, najpoznatijem komunističkom disidentu bivše Jugoslavije, otkrivena je danas na kući u kojoj je živeo u Beogradu, u Palmotićevoj ulici broj 8.

Milovan Đilas

Spomen ploču su otkrili njegov sin Aleksa Đilas i ministar kulture, informisanja i informacionog društvo Srbije Predrag Marković.

Ministar je istakao da je Palmotićeva 8 od danas adresa za sve one koji su poput Đilasa rizikovali svoju sadašnjost da bi ispravili neke stvari iz prošlosti.

"Za sve njih pravedne buntovnike ovo je adresa na kojoj počinje lavirint na kojem su sa jedne strane sporovi, a sa druge, nadamo se, izlazak iz njih", poručio je Marković.

Književnik Matija Bećković istakao je da nijedan srpski pisac od Svetog Save do danas nije robijao zbog onoga šta je pisao, koliko Milovan Đilas. Bećković je rekao da je otkrivanje spomen-ploče na zgradi u kojoj je Đilas živeo i radio veliki moralni čin i politički iskorak.

Đilas je rođen 4. juna 1911. godine u selu Podbišće kod Mojkovca u Crnoj Gori. Još kao gimnazijalac pisao je poeziju i pripovetke. U aprilu 1933. primljen je u Komunističku partiju Jugoslavije, a od 1937. je član njenog najužeg rukovodstva koje je formirao Josip Broz Tito.

Aktivno je od prvih dana učestvovao u ustanku i Narodno-oslobodilačkom ratu u Drugom svetskom ratu. Bio je član Politbiroa KPJ i Vrhovnog štaba Narodno oslobodilačke vojske Jugoslavije.

Članovi Vrhovnog štaba NOVJ (s leva na desno): Ivo Lola Ribar, Aleksandar Ranković, Milovan Đilas, Josip Broz Tito, Sreten Žujović, Andrija Hebrang, Moša Pijade i Edvard Kardelj.

Posle rata je obavljavao visoke partijske i državne funkcije, a 1954. je smenjen sa položaja predsednika Savezne skupštine i isključen iz partije zbog tekstova u beogradskoj "Borbi" u kojima se zalagao za demokratizaciju i liberalizaciju jugoslovenskog društva.

Zbog protivljenja tadašnjim komunističkim vlastima, u dva navrata je osuđivan i u zatvoru proveo ukupno 11 godina.

Najznačajnija dela Milovana Đilasa su "Besudna zemlja" (1958), "Nova klasa" (1961), koja se smatra jednom od najuticajnijih političkih knjiga 20. veka, zatim "Razgovori sa Staljinom" (1962), "Sećanje jednog revolucionara" (1975), "Druženje sa Titom" (1981).

Objavio je i više književnih dela, a u zatvoru je preveo i Miltonov ep "Izgubljeni raj".

Đilas je umro 1995. godine u Beogradu.

Obeležavanje kuća pisaca

 

Spomen ploča Milovanu Đilasu

Ministarstvo kulture je prošle godine, koja je bila proglašena Godinom knjige i jezika, u saradnji sa listom Večernje novosti i lokalnim samoupravama, počelo akciju obeležavanja objekata u kojima su rođeni, boravili ili delovali znameniti pisci u cilju afirmacije zaostavštine velikana srpske pisane reči. Akcija je nastavljena i ove godine.


Do sada je postavljeno 12 spomen ploča i to Meši Selimoviću, Skenderu Kulenoviću, Dušanu Matiću, Aleksandru Vuči, Slobodanu Seleniću, Antoniju Isakoviću, Mići Popoviću, Dušku Radoviću, Desanki Maksimović, Branku Ćopiću, Milošu N. Đuriću, Stanislavu Vinaveru.


Tokom godine spomen ploče će biti postavljene za još deset pisaca među kojima su Aleksandar Tišma, Branko Miljković, Danilo Kiš, Vasko Popa i Živojin Pavlović. 

POVEZANE VESTI

Utorak 13.09.2011. 14:37
Да ли је тачно да је тај човек био главни креатор тзв.АВНОЈ-евских граница?
Utorak 13.09.2011. 16:48
crnogorac matija meckovic nam servira neistinu. nije djilas srbin ,djilas je crnogorac jedan od kreatoa autionomija,otac crnogorske nacije kako ga neki zovu. zasto bi on dobio spomenik bilo kakav u srbiji,DOSTA BRE VISE!
Utorak 13.09.2011. 14:20
Šta li misle žutocrveni glodari o čoveku koji je zbog doslednosti jednoj velikoj ideji robijao i izgubio godine po zatvorima umesto da se kurčio po Brionima i vojnim odmaralištima. Oni prodadoše Kosmet zbog svoje guzice u foteljama koje su na prevaru birača osvojili. Ovo im je neko namestio pred odluku 15 septembra u Briselu da pokuša da im pokrene savest, ako je imaju uopšte.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online