Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 08.09.2011.
15:04
Đ. Barović - Vesti A

Perišić je nevin čovek!

Na drakonsku kaznu nekadašnjem načelniku Generalštaba i potpredsedniku Vlade Srbije Momčilu Perišiću znak pitanja je ostavilo izdvojeno mišljenje stalnog sudije Haškog tribunala i predsedavajućeg sudskog veća Bakone Molotoa. Kompletan tekst biće dostupan javnosti s napisanom presudom, ali zasad je sasvim jasno da je sudija Moloto s kolegama nije složio o ključnim stvarima Perišićeve krivice, naročito o pružanju podrške Vojske Jugoslavije Vojsci Republike Srpske.

Oštro protiv presude: Bakone Moloto (desno)

- Pružanje podrške Vojsci RS da vodi rat ne može biti izjednačeno s pomaganjem zločina počinjenih u tom ratu - naglasio je ovaj sudija u izdvojenom mišljenju i ocenio da je generala Perišića trebalo osloboditi krivice za pomaganje i podržavanje zločina u Sarajevu i Srebrenici, ali i da nije smeo biti okrivljen zbog toga što je Vojska Jugoslavije dostavljala pomoć Vojsci RS.


- Ta činjenica je suviše udaljena od zločina počinjenih u ratu da bi bilo okvalifikovano kao pomaganje i podržavanje tih zločina.

Zaključiti suprotno, kao što je uradila većina sudija, znači kriminalizovati vođenje rata, što nije zločin prema statutu Tribunala - naglasio je predsedavajući sudija i postavio pitanje "gde je granica", odnosno da li bi se i "proizvođač koji snabdeva armiju oružjem kojim se zatim čine zločini u ratu mogao smatrati krivično odgovornim".


Sudija Moloto je "neprimerenim" nazvao i zaključak iz presude da je Perišićeva pomoć vojsci RS "imala značajan efekat na počinjenje zločina" i da je tužilaštvo moralo da dokaže da je Perišić pružao pomoć direktno usmerenu na počinjene zločina, a da tokom suđenja za to nije bilo dokaza.


- Prihvatajući činjenicu da je suđenje Perišiću prvi put jasno pokazalo direktnu vezu između SR Jugoslavije i zločina počinjenih u Srebrenici i Sarajevu, podsećam da je individaulna odgovornost, a ne odgovornost država, fundamentalni princip krivičnog prava - naglasio je ovaj sudija i podsetio da delovanje mnogih armija u svetu zavisi od te pomoći.

Ozbiljan presedan

 

- Ako se prihvati zaključak većine sudija iz presude, uz zanemarivanje da ta pomoć mora biti direktno usmerena na činjenje zločina - vojni i politički lideri koji je širom sveta dostavljaju,mogu biti optuženi za pomaganje i podržavanje. Iz navedenih razloga, ja sam mišljenja da Perišić nije individualno krivično odgovoran za zločine počinjene u Sarajevu i Srebrenici - naglasio je predsedavajući pretresnog veća.


Jedan od najboljih poznavalaca ove oblasti, profesor međunarodnog prava koji je svojevremeno zastupao Srbiju pred sudom pravde Tibor Varadi kaže za "Vesti" da i Bosna i Hrvatska šire lažni optimizam ako očekuju da će presuda Perišiću doprineti reviziji postupaka pred ovim sudom po tužbama za genocid.


- Sud pravde se ograničio isključivo na pitanje postojanja genocida, tako da bilo koja presuda, pa i Perišiću koja nije to dokazala, za ovaj sud nema nikakav značaj i svakako neće predstavljati onaj novi momenat koji bi mogao da bude dovoljan za reviziju tužbi BiH ili Hrvatske - kaže Varadi.

Prestrogo: Momčilo Perišić u haškoj sudnici


 

Prema njegovim rečima, činjenica da je predsedavajući sudskog veća u presudi Perišiću izdvojio mišljenje smatrajući da ovaj general treba da bude oslobođen po svim tačkama optužnice suštinski ništa ne znači za dalji razvog tog postupka.


- Presuda je doneta većinom glasova i to je dovoljno. Ovo izdvojeno mišljenje će, uz samu presudu bez sumnje činiti važan dokument za istoriju, ali može imati značaj u razvoju međunarodnog prava jer se raspravama koriste i presude, ali i izdvojena mišljenja, ako se utvrdi da su relevantna.

Nažalost, nisam pročitao izdvojeno mišljenje sudije Molotoa da bih mogao reći koliko će ono biti značajno za budućnost međunarodnog prava - kazao je Varadi.

 

Samo simbolična osuda VJ


Šef pravnog tima Srbije pred Međunarodnim sudom pravde (MSP) u Hagu Saša Obradović tvrdi da presuda Perišiću ne može uticati na reviziju postupaka pred tim sudom.


- Haški tribunal je potvrdio stavove MSP i ustanovio da Perišić kao načelnik GŠ VJ nije imao efektivnu kontrolu nad Vojskom RS. Presuda predstavlja simboličnu osudu VJ zbog njene uloge u oružanim sukobima u bivšoj SFRJ, ali ne sadrži nove činjenice koje su uslov za reviziju - tvrdi Obradović.


I predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić je uveren da ova presuda "neće imati nikakve implikacije po Srbiju jer je reč o utvrđivanju individualne odgovornosti".


- Posebno imam u vidu činjenicu da je predsedavajući Veća sudija Bejkon Džastis Moloto po većini tačaka optužnice izdvojio svoje mišljenje - objasnio je Ljajić.


Direktor Kancelarije Vlade Srbije za saradnju sa Haškim tribunalom Dušan Ignjatović ocenio je da je za Srbiju veoma značajno što je u presudi Perišiću utvrđeno da on nije bio nadređen Vojsci Republike Srpske i njenom komandantu Ratku Mladiću.


- Važno je i to što je Perišić oslobođen za pomaganje u istrebljenju u Srebrenici - naglasio je Ignjatović.

 

Šanse BiH malo bolje

 

Profesor međunarodnog humanitarnog prava na sarajevskom FPN-u Zarije Seizović ipak smatra da ova presuda "malo popravlja izglede BiH u slučaju obnavljanja tužbe pred Međunarodnim sudom pravde", ali dodaje da je kontradiktorno što je sud utvrdio da je Perišić sarađivao sa generalom Mladićem u brojnim operacijama, ali da ipak nije imao efektivnu kontrolu nad njim i vojskom kojom je komandovao.

 

Antoneti abolirao Šešelja

 

Povukao nogu: Sudija Antoneti

Izdvojeno mišljenje sudije Bakone Molotoa je retkost u Haškom tribunalu, posebno kad je reč o presudama.

 

Pre njega, to je jedino učinio sudija Žan-Klod Antoneti, početkom maja ove godine kada se raspravljalo po zahtevu Vojislava Šešelja da bude pušten na slobodu po pravilu 98bis.


Antoneti je tada izjavio da je izdvojio mišljenje kojim je taj zahtev odbijen, jer bi, da se sam on pitao, Šešelja oslobodio po šest od ukupno devet tačaka optužnice.


 

POVEZANE VESTI

Četvrtak 08.09.2011. 18:47
Svaka cast, gospodine Moloto! Vi ste jedan od V E O M A rijetkih haskih sudija koji principe svoje profesije stavlja iznad sticanja sopstvene koristi...Hocu reci, za razliku od ostalih vasih kolega "pravnika" ne licitirate pravo po principu ko vama licno ponudi vise, dodijelicete mu i vise prava...Imate moje puno postovanje...
Petak 09.09.2011. 00:44
Izdajnik Srpskog naroda je dobio sto je i zasluzio. Zar ste vec zaboravili da je bio uhvacen na delu kada je poverljive informacije odavao agentima CIA!!!!!!!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online