Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Četvrtak 01.09.2011.
03:20
Vestionline A

"Može biti korisno da ne uđemo u EU"

Ako Srbija ne uspostavi nacionalno jedinstvo da odbaci zahtev da svojom teritorijom plaća ulazak u EU, to će onda biti težak istorijski pad kakav do sada nismo imali, izjavio je lider DSS-a Vojislav Koštunica, koji tvrdi da nije u interesu Srbije da dobije status kandidata ukoliko EU ne prihvata da je Kosmet sastavni deo Srbije.

"Pošto Brisel vodi politiku stvaranja nezavisne države Kosovo, ne može biti šteta, čak ni sa čisto ekonomskog stanovišta, to što Srbija ne bi dobila kandidaturu. U mnogo čemu bi to moglo da se ispostavi kao korist za našu zemlju", rekao je Koštunica u intervjuu "Večernjim novostima".

Ako je Kosovo već izgubljeno, zašto nas i dalje toliko pritiskaju?: Vojislav Koštunica

Na pitanje preti li opasnost da ostanemo i bez Kosova i bez EU, Koštunica je odgovorio da Srbija ne može ostati bez Kosova.

"Tačnije rečeno, mogla bi ostati bez Kosova jedino ako ga se sama odrekne. Na nama je da odaberemo da li ćemo da se držimo Ustava i da Kosovo smatramo delom naše teritorije ili ćemo se pod pretnjom, trgovinom ili ucenama odreći Kosova. Zašto nam toliko prete i pritiskaju nas ako smo tobože već izgubili Kosovo" - zapitao je on.

Kad su evropske integracije dogma, onda je uslovljavanje beskonačno

 

Koštunica je kazao da je Srbija jedina zemlja u Evropi u kojoj je vlast pitanje kandidature postavila kao pitanje koje je maltene važnije i od samog života, a evropske integracije uzdigla na nivo dogme, a Zapad je to razumeo na način da može Srbiji beskonačno da postavlja uslove. "Razumna bi bila ona politika koja bi pitanje kandidature stavila na svoje pravo i prirodno mesto", smatra lider DSS-a.

Da li EU zaista želi Srbiju?

Koštunica smatra da se ako se vrata EU zatvore zato što poštujemo i branimo temeljna načela važećeg međunarodnog pravnog poretka, onda može zaključiti da EU nije ozbiljno ni nameravala da primi Srbiju u svoje redove.

"U svakom slučaju, to bi bila odluka zapadnih sila, a pred Srbijom bi se otvorila mogućnost da se posveti sebi i svom razvoju sarađujući sa drugim zemljama na ravnopravnim osnovama", rekao je Koštunica i dodao da je sve snage trebalo usredsrediti na zaštitu naših nacionalnih interesa, a u tom slučaju bi nas i EU više uvažavala.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 01.09.2011. 08:29
Da, da, da...Je l beše Koštunica bio nešto u Vladi, jedno par godina, kada su se odvijale značajni momenti na Kosovu i Metohiji? Beše imao moć u svojim rukama da reši i prelomi? Ne mislim da je Koštunica loš kao čovek ali je krajnje nesposoban kad dozvoljava da mu ogranci stranke, opštinski odbori u Kolubarskom kraju, vršljaju i pljačkaju kako stignu po ''Kolubari''. Uostalom, pre samo par meseci, bi sastanak NATO-a u Beogradu. Nije se čak ni udostojio da izađe pred ljude koji su se bunili protiv, a njegovi su sledbenici. Najlakše je lelemudati po medijima i gladiti macora. Trt!
Četvrtak 01.09.2011. 08:04
On je ok.sve je reko istinu.ali u stranci su mu pravi profiteri i sumnjivi tipovi.zato nikada ne bi glasao za njih vise.nije procistio stranku i dozivece kolaps na izborima.tvrdoglav je ko mazga.izgleda da ce otici u proslost na sledecim izborima kao i draskovic.cekamo da eu pusti dr seselja pa da napravi dzumbus.
Četvrtak 01.09.2011. 09:27
....vidim da u ovoj nashoj gej politichkoj situaciji pochinje predizborna kampanja.....nek pobedi ko nije gej......
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online