Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
15
Subota 27.08.2011.
13:55
Danas A

Srbija zaslužuje ''zeleno svetlo'' EK

Direktorka Kancelarije za evropske integracije Vlade Srbije Milica Delević veruje da dosadašnji reformski napori Srbije zaslužuju "zeleno svetlo" Evropske komisije (EK) u oktobru.

Delević je u intervjuu "Danasu" ocenila da je za pozitivno mišljenje Evropske komisije o kandidaturi Srbije pre svega važno da dijalog Beograda i Prištine u septembru donese napredak, a da situacija na samom Kosovu bude stabilna.

"Verujem da dosadašnji reformski napori Srbije zaslužuju zeleno svetlo EK u oktobru. Nakon toga će nam biti potrebna dobra politička klima u zemljama članicama Unije, koje će u Savetu EU doneti konačnu odluku o statusu kandidata. Da bismo u svemu ovome uspeli, treba da radimo, ali i da imamo stalnu i intenzivnu komunikaciju sa svim evropskim partnerima", rekla je Delević.

Ima vremena da se ''neke stvari reše'': Milica Delević

Na pitanje kako objašnjava izjavu predsednika Srbije Borisa Tadića koji je izneo mogućnost da Srbija do kraja godine ne dobije status kandidata i datum početka pregovora, ona je napomenula da ako preporuka EK zemljama članicama EU bude pozitivna, treba imati na umu da je neophodno stvoriti političku klimu unutar zemalja članica da se za napredak Srbije glasa.

"Pretpostavljam da predsednik Tadić govori o ovom drugom delu kada objašnjava težinu situacije", rekla je direktorka Kancelarije za evropske integracije.

Komentarišući poruke nemačke kancelarke Angele Merkel, Delević je rekla da to nije prvi put da se pitanje Kosova pominje u kontekstu evropskih integracija.

"Često možemo čuti ono u čemu se sve zemlje EU slažu, pa i one koje ne priznaju državnost Kosova, a to je neophodnost učešća celog regiona u regionalnoj saradnji, evropskim integracijama i zadovoljavanju kriterijuma iz Kopenhagena. Poruke Merkelove razumela sam kao nešto "tvrđi" modalitet ovih zajedničkih stavova, svakako uzrokovan i činjenicom da se u pogledu pitanja državnosti razlikujemo", rekla je ona.

Delević smatra da do objavljivanja mišljenja Komisije, 12. oktobra, ima vremena da se "neke stvari reše".Ona važnim smatra da runda dijaloga Beograd - Priština, 2. septembra u Briselu, donese napredak, ali i da situacija na terenu bude stabilna i da se prema njoj odgovorno odnose obe strane.

"Srbija ni u reformske procese, ni u rešavanje pitanja u regionu nije ušla zbog statusa kandidata i datuma pregovora o članstvu, već zbog zaštite i ostvarivanja sopstvenog interesa. To jesu pitanja koja se pominju u kontekstu evropskih integracija, ali nisu zbog toga nastala", zaključila je ona.

Na pitanje da objasni preokret - vlast je do juče govorila da je kandidatura za EU najviši prioritet, a sada da možda zbog Kosova ne bude statusa kandidata, Delević je rekla da ne veruje da to znači odustajanje od evropskih integracija, već samo ponavljanje da ćemo u tom procesu nastojati da tražimo modalitet za zaštitu onoga što smatramo svojim interesima.

POVEZANE VESTI

Subota 27.08.2011. 14:02
"Direktorka Kancelarije za evropske integracije" - pošto je to završena priča - molimo da podnesete ostavku i da ugasite vašu Kancelariju, a pare koje ćemo tako da uštedimo (a one nisu male) možemo da damo nekoj soc. ustanovi, vrtiću, bolnici i sl.. a vi možete da se vratite vašem Đilasu i da mu đe-te-glo i dalje...
Subota 27.08.2011. 14:14
Sirota žena, i ona je već čula od Evropske Komisije da su nam reforme na istom nivou kao Albanske, a korupcija još žešća. Priča žena da če da se radi na reformama u Srbiji, kao da nije svesna da su predali ono što su uradili i da EU više ne interesuje Đelićeva priča da će usvojimo zakon o restituciji pa će vidimo kako ćemo ali će da nam prihvate kandidaturu. Marš bre stoko halava, jedanaest ( 11) godina zajebavate narod pričom kako je sve OK samo fali Mladić u Hagu i eto nas u EU. Stvarno ljudi, cena lopate sa držaljem od 400 dinara nije ništa, a odlična je stvar za prevaspitavanje.
Subota 27.08.2011. 14:00
Zenski BoTa.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online