Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Subota 20.08.2011.
17:48
Vestionline A

Rezerve Karađorđevića prema restituciji

Porodica Karađorđević ima ozbiljne rezerve o predloženom načinu restitucije i strahuje da njihova imovina može biti zloupotrebljena, kaže predsedavajući Krunskog saveta Dragomir Acović.

Za Karađorđeviće je sporno što je Nacrtom zakona o restituciji, čije se usvajanje očekuje u septembru, dvorski kompleks na Dedinju izuzet kao kulturno dobro od izuzetnog značaja u državnoj svojini, a da se pri tom ne vidi na koji način se tretira kompenzacija.

Karađorđevići žele Beli dvor

"Priroda imovine Karađorđevića, za razliku od ostalih građana, ima karakteristiku da je istorijska i po slovu Nacrta zakona o vraćanju oduzete imovine može se veoma jednostavno, voljom izvršne vlasti, isključiti iz restitucije, s tim da se načinom kompenziranja i sama kompenzacija učini trivijalnom", rekao je Acović.

Porodica Karađorđević zato ima ozbiljne rezerve i strahovanja, a njihov strah, prema dosadašnjem iskustvu, nije bezrazložan, smatra predsedavajući Krunskog saveta.

Acović je istakao da Karađorđevići sa pravom očekuju da im se vrati imovina i to najpre u Srbiji i da traže da država prema njima, kao i prema bilo kom drugom, ne primenjuje dvolične i dvostruke standarde.

Vrednost te imovine, prema njegovim rečima, ne moze se izračunati, s obzirom da to diktira tržište, a da u Srbiji tržište za vrednost takve imovine ne postoji.

"Ne postoji način da se ta vrednost izračuna. Eventualno možemo da se oslonimo i koristimo procene nadležnog suda iz 1938. godine, kada je nepokretna imovina procenjena, prema ondašnjim merilima, na oko 90 miliona tadašnjih dinara. Vrlo je teško kazati koliko taj iznos danas znači", objasnio je Acović, dodajući da pokretna imovina Karađorđevića nikada nije procenjena.

Karađorđevići u Srbiji, pored ostalog, traže dvorski kompleks na Dedinju, nekoliko objekata koji su se nalazili u Beogradu, ali su u međuvremenu srušeni, imovinu u okolini Topole, Soko Banji...

Traže imovinu i u bivšoj Jugoslaviji

U Sloveniji potomci Kneza Pavla potražuju dvorac Brdo kod Kranja, koji je trenutno u vlasništvu te države, a pripadnici vladalačke grane lokaciju srušenog dvorca "Suvobor" na Bledu, kao i nekoliko objekata u Bohinju.

Dragomir Acović

"U Sloveniji su bukvalno zakonom isključili porodicu Karađorđević iz bilo kakvog prava na restituciju. I to u zemlji koja je članica EU i to kao nikome u EU ne smeta", rekao je Acović.

U Makedoniji porodica Karađorđević potražuje poljoprivredno dobro Demir-kapiju, koje je kralj Aleksandar za života prepisao srednjem sinu Tomislavu, ali je Makedonija to imanje rasprodala i dala u zakup.

Kada je u pitanju Crna Gora, Karađorđevići potražuju kuću na Cetinju, kompleks u Rijeci Crnojevića, kao i posed u Miločeru.

"Prema sadašnjem važećem zakonu, tamo su podneti svi traženi dokumenti na osnovu kojih bi trebalo da se obavi restitutucija. Međutim, pravo i zakon se primenjuju u homeopatskim dozama, tako da svi ti dokumenti trenutno čekaju negde", objasnio je Acović.

Kako je dodao, u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini nije postojala direktna imovina Karađorđevića, već samo nasledna prava korišćenja, koja će, takođe, "u jednom momentu doći na dnevni red".

“Izgubljena“ imovina najveći problem


Veliki problem, prema njegovim rečima, jeste imovina koja je prestala da postoji i ona za koju se ne zna gde je.


"Ko je odgovoran za ono što je prestalo da postoji i što ne znamo gde je? Neki poslanici negativno komentarišu što će Karađorđevići koristiti Beli dvor bez nadoknade. Država je to sve koristila od jeseni 1944. godine ne plaćajući vlasnicima. Odgovor je - izvolite platiti kiriju i sve prinadležnosti od jeseni 1944, pa ćemo onda pričati o mesečnoj zakupnini", naveo je Acović.


On je za predložene zakone o restituciji i o dvorskom kompleksu na Dedinju u Beogradu rekao da su prepuni manjkavosti, koje se ogledaju u tome što dozvoljavaju izvršnoj vlasti da odredbe zakona tumači "onako kako joj je zgodno".


"U oba zakona postoje brojne nedorečenosti i kontradiktornosti i bojim se da u takvoj situaciji čak i najbolja namera može bez ikakvog problema biti kompromitovana. Čak ne mora biti kompromitovana od strane onog koji predlazhe zakone, nego i od strane onog ko će ih sprovoditi", naveo je predsedavajući Krunskog saveta.

POVEZANE VESTI

Subota 20.08.2011. 18:03
Sta je taj parazit uradio pa da zeva za nekom imovinom.Ja bih njemu pokazao pravac Horgos.Koji su ti monarhisti licemeri.K,nije mrdno a zeli pola sveta.Nove izbore pa da se resimo tog drustvenog parazita..
Subota 20.08.2011. 19:46
Sanduci sa zlatom su tačno popisani kada su utovareni Aprila 1941 . Zlato je danas oko 1800 dolara za uncu a radilo se o TONAMA. Jel bi bio ljubazan Aca Gica da razliku između cene Belog dvora i tog zlata plati narodu ili da ga opet oteramo u tri pičke materine kod engleske kraljice kojoj je kao oficir položio zakletvu na vernost Britanskoj Kruni. Gde je bio Aca Gica dok je Tomislav Karađorđević obilazio Srbe koji su krvarili u Bosni, kao nekada "Mrkonjić" a poznat kao Petar I Karađorđević - Oslobodilac, u narodu omiljen kao "Čika Pera". Napolje sa bitangom koji se razveo pa oženio pravoslavnom Grkinjom da bi mogao postati kralj Srbije, hohštapler ugojeni.
Nedelja 25.12.2011. 10:00
alava budala
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online